The Wretched (2019)


 Könyves Kálmán királyunk felelőtlen kijelentést tett pár száz évvel ezelőtt mindenféle boszorkányokról, erre én meg rövid idő alatt már a másodikba botlok. A "La Influencia" sátáni praktikákat űző "égetnivaló" gonosza után most egy kissé primitívebb, testből-testbe vándorolgató, a gyermekétkeztetés fogalmát kissé félreértelmező nősténybe botlottam. A film definíciója alapján: "egy sötét anya született, gyökér, kő és fa által... az ördög levetett bőréből... az elfeledettek éltetik". Ifjú főhősünk ezt egyenesen a "Witchipedia"-ból kotorja elő, amely afféle LinkedIn lehet a boszorkányoknak. Szóval ez valami természetközeli lény, ellentétben mondjuk a kereskedelmi televíziók délelőtti, kártyából jó pénzért jósolgató, netán ezoterikus-életmódtanácsadó vasorrú bábáival. Máglyára velük!
 A "The Wretched" a COVID- 19 járvány miatt bezárt filmszínházak helyett autósmozikban aratott, méghozzá olyan szinten, hogy Májusi bemutatójától 5 hétig vezette a bevételi listákat - amely egy független filmtől igencsak nagy dobás... Persze nem csak ilyen értelemben érdemes figyelemre az alkotás.

"Engem gyíkká változtatott - De már elmúlt"


 Ben kissé problémás fiatal, ezért afféle "kényszermunkára" érkezik külön élő apjához, Liam-hez, akivel a kikötőben kell dolgoznia. A munka nem is olyan kellemetlen, és rögtön megtetszik a szintén ott melózó fiatal lánynak, Mallory-nak. Szomszédjukban egy fiatal pár lakik, két gyermekkel, egy csecsemővel és a kiskölök Dillon-nal. Az anyuka afféle talpraesett hölgy, aki az elütött szarvast hazaviszi, majd próbát tesz a belezésével, de nem nagyon megy neki, ezért annyiban hagyja... Éjjel viszont valami előmászik a döglött állatból... A lény hamarosan anyuka testében bukkan fel, ahogyan babájával éppen a sötét erdőbe távozik. Ben furcsának találja a nő viselkedését, gyanúját Dillon még tovább erősíti, amikor nála bújik el a gyerek, rettegve. A kisfiú másnap nem jelentkezik a vitorlázás oktatáson, majd még különösebb fordulat következik: apja egyszerűen letagadja a fia létezését. Az interneten talál némi leírást egy lényről, aki az "elfeledettekkel táplálkozik"... Ben szinte megszállottja lesz a szomszéd ház figyelésének, ám Mallory ezt nem nézi jó szemmel, sőt, elkövet egy hibát, amellyel végképp felhívja a gonosz lény figyelmét Ben-re. Főhősünk behatol a pincéjükbe, ahol megtudja: barátnője húga lesz a következő elrabolt gyermek. Ha lehet innentől még komolyabbra fordul minden, meg kell állítani az egyre gyilkosabb indulatú szörnyeteget.

 Írta és direktorálta a Pierce Brothers, akik mindenbe belekóstoltak a filmgyártás berkein belül, színész, effektes, producer minden IS voltak már. Családi vonás lehet, hiszen édesapjuk a "Gonosz halott" speciális és vizuális effektjein dolgozott... Két horror-vígjátékot is rendeztek, míg szerencsére a műfaj komolyabb irányába fordultak a "Wretched"-del, és a nem túl nagy költségvetés ellenére sikerült egy igazi régimódi rémfilmet legyártaniuk. Ehhez volt segítségükre a színész-stáb, akik közül senki sem amatőr, sőt egy pillanatig sem zökkentettek ki játékukkal a hatás alól. Nem tudom, lehet-e ebben a műfajban olyat kijelenteni, hogy: könnyed, frissítő nyárias...? Márpedig én ezt éreztem, miközben élvezettel figyeltem a képernyőt. A "La Influencia" nehéz, testes, sötét bor volt, ez pedig egy citromos limonádé, inkább izgalmakkal teli, mint borús feszültséggel. Ilyen is, olyan is kell néha. 
Ami beugrott, az a "Stranger Things" sorozat, de nem a fiatalok okán, hanem fesztelensége miatt. A "Veszélyes éj" ugyancsak felmerülhet párhuzamként, nem csak a sztori enyhe hasonlatosságával, de lazaságával is. Mondhatnám ifjúságinak is, persze nem a "Goosebumps"- iránnyal, inkább a "Summer Of 84"-ével. Konzervatív film abból a szempontból is, hogy az adrenalin-emelő pillanatokat vonósok feszültségkeltő játéka kíséri, és az is, hogy elkerülték a bazári ijesztgetést, látványos animációk nélkül megoldva a trükköket. Inkább fenyegető, mint székből kiugrasztó, a szívmelengető természetfeletti vonallal. Néha kimondottan idegessé váltam, amikor teljes tehetetlenség kerített hatalmába hősünkkel együtt - ebből is látszik, hogy sikerül a néző bőre alá beférkőznie. Apró bravúr, hogy egy okos csavar után kissé át kell gondolnunk az addig látottakat, ezzel emelve a fényét az alkotásnak. Érdemes házi mozin felhúzott hangerővel belemerülni, igen ügyesen odafigyeltek a hangeffektek játékára is. Érezhető, hogy alkotói a zsáner árnyékában nőttek fel, hiszen sorolhatnám a hatásokat, amelyek feltűnnek benne, de ez mégsem egy béna összelopkodott mozi, hanem igazi kellemes és korrekt munka. Negatívumként talán felemlíthetem, hogy a játékidő feléig nem sok esemény kényeztet bennünket, van benne "felelsz vagy merszes" bebaszós tini buli is, konfliktussal, amely szál gyanítom csak azért került bele, hogy amolyan "stephenkinges" felnőtté válós (a sznobok kedvéért coming-of-age) ízt kapjon. Ettől függetlenül és mindent összevetve, bár nem hibátlan, de mégis nagyszerű kikapcsolódás, horror rajongóknak (a többieknek is) kötelező. 10/8 


0 megjegyzés:

 
Copyright © Filmboncolás Blogger Theme by BloggerThemes & newwpthemes Sponsored by Internet Entrepreneur