I.e. 10000 - 10000 B.C (2008)



Először is üdv az olvasótábornak!! Köszönöm a rengeteg biztatást, és a Veled vagyunk Sharkanj sms-eket, könnyekig meghatott. Szerencsére Szalainé beajánlott ide.
Hahahaha, bocsi...
Most, hogy az udvariassági köröket letudtuk rögtön bele is vágnék az I.E.10000 című nagyszabású fimdráma fiká... elemzésébe, amit tegnap volt alkalmam megtekinteni.
Mikor láttam az előzetest a moziban arra gondoltam ha nem volnék olyan smutzig, hogy csak a tuti befutó látványorgiákra adok ki pénzt akár meg is nézném, mert az alapötlet igen érdekes, és engem amúgy is vonzanak a történelmi ihletésű akciófilmek.
Aztán mégsem néztem meg, és mint kiderült ezzel nem kevés zsetont spóroltam meg.
A story röviden a következő: az őskori körülmények között élő törzs bátor fiának szépséges aráját elrabolják, minekaztán a férfi árkon-bokron tűzön-vízen át indul szerelme után, akinek kedvéért akár az óegyiptomi birodalmat is képes megdönteni!
Mindez fűszerezve mamutvadászattal, kardfog csörtetéssel, őskori hadviseléssel, stb.

És a film PONTOSAN erről is szól. Ennél egy fikarcnyival sincs benne több, sőt!
Az első fél órában bágyadt nyöszörgéssel éljük át az északi, őskori törzs mindennapjait, amit már láthattunk egy tucat hasonló témájú, alacsonyabb költségvetésű produkcióban, újdonságot nem mutat, a mamutvadászat epizódtól nem szökik magasra az adrenalinszint, és a szereplőket sem igen lehet megkedvelni lévén hihetetlenül egydimenziós figurák.
Mivel már a film legelején szájbarágják Vénanya hülye jóslataival, milyen fontos és különleges szerepet fog betölteni a főszereplő és mátkája, ezért rögtön onnan nem érdekes hogy mi is lesz velük pontosan, de legalábbis jó pontossággal megsaccolható.
Annyira semmitmondó ugyanakkor klisészerű az „eredettörténetük” is, hogy nem is emlékszem pontosan melyiküket találták a törzs tagjai csecsemőként valahol a vidéken és melyiknek a faluját mészárolták le a „négylábú démonok” (jaj). Az is lehet, hogy a kettő ugyanaz, nem tudom de nem is érdekes.
Egyébként már a srác apja is nagy kópé volt, vagyis nagy vadász meg a fehér lándzsa örzője míg egyszer csak arra gondolt, hogy hamarosan biztos vége a jégkorszaknak és elfogynak a mamutok és akkor gáz lesz, tehát egy éjjelen egyszerűen lelépett! Hogy megoldást találjon a Nagy Hegyen Túl. Érted.
A szokásos rivalizáló kakaskodás a fiatalok között persze megvolt, viszont pozitív, hogy ez a minimális motívum egész klisészerűtlenül lett megoldva.
A szerelmi szál nevetséges az őskori romantika meg kiábrándító, de nem is voltunk nagyon kíváncsiak rá. Nem is lett túlerőltetve annak ellenére hogy ez a film cselekményének (lol) mozgatórugója.
Megtörténik amiről szintén szólnak a jóslatok és egyszer csak megint megjelennek a négylábú démonok (lovas katonák) akik módszeresen összefogdosnak pár fiatalt a nagy kavarodásban, és (meglepetés!!!!) minimálisan gyilkolnak csak, majd ahogy jöttek elszelelnek. De óh jaj! Viszik hősünk babáját is! Ebből még baj lesz, na de hol marad a fickó? Épp beszélgetett pár sátorral arrébb ezért nem figyelt fel az eseményekre, de már látja és jönne is hogy erőnek erejével loccsantsa ki kőbaltájával az összes 4lábdémon agyát de az öreg Tiktik (ezt az egy nevet tudtam megjegyezni) visszatartja!
-Úgysem tehetsz most semmit!
De hiába nem bír magával a fickó, így hát azt mondja ő egyedül is utánuk megy, hogy kiszabadítsa a NŐT és a többi yagalit. Yagellót. Jalapót? Jalapenót. Valami ilyesmit.
Tiktik persze vele tart, és jön még a fő rivális fiatalember aki a fővadász-erdőkerülő címre pályázik. Meg egy vicces néger kissrác követi őket titokban, de persze később mikor már nem lehet hazazavarni a picsába, lebukik.
A rabszolgakaravántól kicsit lemaradva a jeges-havas-hegyes vidéket egyik lépésről a másikra egy kibaszott buja dzsungel váltja fel, ahol aztán sok minden történik, például egy a müncheni olimpiai balhéhoz hasonlóan félresikerült szabadítási akció, kardfogú tigris menekítés, fogolycsere stb, de kb SZART sem lehet látni, mert egyrészt este van, tehát sötét (vagy csak félhomály?), másrészt esik az eső, harmadrészt felkar vastagságú, sűrű nádszerű növényzet között vonulnak. Amúgy a filmben elég sok olyan jelenet van ahol nem látni mi is történik, de lehet, hogy túl messze hevertem a monitortól.
A lényeg, hogy 4fős kommandós csapatunk 2fősre fogyatkozik a csaj nincs meg, a haverok továbbra is rabláncon, Tiktik még meg is sebesült.
Szerencsére kikeverednek a dzsungelből, amit egyik lépésről a másikra egy végeláthatatlan homoksivatag követ, ahol összefutnak Obama törzsével egy sárkunyhókból álló négerfalu közepén.
A fekák csak azért nem koncolják fel a 2 hegyi rasztát mert jön a dzsumbujban kiszabadított 8 méteres tigris és barátságosan megszagolgatja a hírót, majd morog a feketék felé, aztán tovább áll. Pedig már azt hittem ebből a gyerekből lesz a kőkori He-Man, de nem, az alkotók kihagyták ezt a ziccert, Fehérvadász nem fogja tigrisháton csatába vezetni seregét, pedig a négerek varázslója megjósolta jó rég hogy az hoz majd változást (értsd megszabadítja a rabszolgavadászoktól a népet) aki a kardfogúval tud beszélni!!! (Az előzetes videó meg a filmplakát amúgy a kb 5 percet szereplő gigatigrisre volt építve. Szánalom.)
Huhh milyen szerencse, hisz épp itt egy ilyen figura!
Amúgy a kardfogú elnevezés ostobán hangzott a bantuk meg a barlanglakók szájából mikor NYILVÁNVALÓAN fingjuk nincs mi az a kard, révén a fémfelhasználás közelében sincsenek.
Szájbarágós marhaság az egész. Kiderül hogy apu itt járt évekkel ezelőtt és megtanította Bantuvezérnek az északiak nyelvét meg még haverok is voltak együtt jártak bowlingozni meg kurvázni. Remek.
Bantuvezér csatlakozik a 2 remetéhez egész kis hadseregével, aztán még többen jönnek más törzsekből is. A lényeg, hogy nem érik utol az üldözötteket míg azok végre hajóra tudnak szállni és elvitorláznak. Azért jó nagy utat tettek meg kb 40 rabszolgáért na!
Most jut eszembe megemlíteni, hogy a srácok a jegestengertől az egyenlítőig vezető útjuk során végig ugyanabban az ágyékkötős bőr hacukában vannak, szóval példát lehet venni róluk praktikusságban.
Na a továbbiakban nem történik semmi míg el nem érnek az éppen épülő piramisokig.
Ebben a témában jó sok lehetőség volt, amiből semmit nem használtak ki.
Na jó ufó az van benne, de amilyen szar lett ez a szál akár ki is hagyhatták volna belőle.
A piramisokon dolgozik kb 2 millió rabszolga meg 500 tevehajcsár, és mamutokkal vonszolják fel a köveket az építmény tetejére. Pff.
Némi ötletelés után kitalálják a haditervet, ami abból áll, hogy elvegyülnek a munkások között, majd feldühítik a mamutokat, mintegy mellékesen meg megölik az összes görögös alkatú felvigyázót, hajcsárt, biztonsági őrt. Minden gond nélkül sikerül is nekik...
Az átlag alatti csata után (amiből megtudjuk hogy a yapali vagy milyen törzs tagjai időközben megtanulták a kétkezes fegyveres harc mesterfokát) a teljesen súlytalanul szerepeltetett főgeci, azaz az ufóbácsi aki az egész bizniszt meg a rabszolgavadászokat pénzeli kiállva a lépcső tetejére megzsarolja főhősünket, hogy szétszaggatja nőjét ha tovább makacskodik, (na nem vmi ufó berendezéssel nem! lovakkal bazmeg.) majd némi alkudozás után Rasztavadász ledobja egy lándzsával.
Igen pontosan így. Egyszer csak, úgymond. És kész vége.
Mármint a rémuralomnak meg minden. A piramisokat meg csak úgy otthagyják félkészen! Hát milyen emberek ezek?
Érdemes megemlíteni hogy az ufó is egy jóslattól rettegett, miszerint az égi jelkép hordozója lesz a veszte. Ez a csaj volna elméletileg, akinek nyomában jár a vadász. Yo Joe!
Mekkora fos. Ahogy véget ért a film azzal a lendülettel töröltem a vinyórol. Ez tipikusan az a kategória volt, ahol az előzetesbe konkrétan bezsúfolják az összes izgalmasabbnak ígérkező jelenetet, hogy aztán csak a film végén konstatáld, hogy valóban 5-10 percnyi izgalom volt a filmben, vagy annyi sem.

10/3 mackszimum.

0 megjegyzés:

 
Copyright © Filmboncolás Blogger Theme by BloggerThemes & newwpthemes Sponsored by Internet Entrepreneur