Banshee Chapter (2013)

 " Látni fogjuk, mitől vonítnak a kutyák a sötétben, mitől mered föl a macskák füle éjfél után! Látni fogjuk ezeket a dolgokat és másokat is, amelyeket élőlény még sohasem látott! Át fogunk ugrani az időn, téren és dimenziókon, és anélkül, hogy testünket mozdítani kellene, bepillanthatunk a teremtés mélyére! "    (H. P. Lovecraft: Onnan túlról)

Egy kis fejtágítás: hallottatok már a dimetiltriptaminról, rövidebb nevén DMT-ről? Ez az a hallucinogén, amely az ayahuasca főzet alapanyaga, Dél-Amerikában leginkább a Psychotria viridisből azaz a kábító hánytatógyökérből nyerik. A pszichedelikus szer igen ősi, egyes kutatások szerint a barlangrajzok is ennek hatására készültek. A DMT-nek köszönhetően az emberi elme kitárul, nem egy szimpla kábszis utazásra visz, hanem más kapukat tár fel. A sámánok évezredek óta használják, hogy saját elmondásuk szerint kapcsolatba lépjenek az ősök szellemeivel és a túlvilággal. A dolog különössége abban rejlik, hogy a DMT-t a szervezet azonnal hatástalanítaná, ha nem kevernének hozzá egy másik növényi kivonatot, a "Banisteriopsis Caapi", azaz a Yagé szárát, amely blokkolja azokat az enzimeket a testünkben, amelyek a dimetiltriptamint lebontanák. Hogy mi ebben a csoda? Hogyan sikerült az Amazonas környékén létező kb 80 ezer növény közül ezeknek a kombinációját megtalálni? Az őslakosok szerint maguk a növények súgták meg nekik a megoldást... Tudom, sok lesz már, de még egy érdekesség: a hallucinogén megtalálható bennünk is, a tobozmirigyben termelődik. A test sokkolása folytán szabadul fel, például ha egy sámán 15 órán át táncol, a légszomj, a kimerülés máris interurbán kapcsolja a másik dimenziókat. Tényleg befejezem a biológia órát, pedig rengeteget tudnék írni még erről a témáról, de ez itt egy filmboncolás.

 Amúgy hallottatok már az MKUltra programról? Na jó, csak viccelek, mert erről is tanulmányokat tudnék írni, de akkor csak egy pár szóval: a CIA neurofarmakológiai kísérletei az ötvenes évektől, amelyek fő célja a tudat befolyásolása volt. Az embertelen és iszonyú kísérleteket katonákon, foglyokon, de még kórházi pácienseken, sőt, gyerekeken is végrehajtották, míg 1975-ben kibukott a nyilvánosság elé, amikor is a CIA azt mondta, hogy bocs és már minden rendben is volt. Hogy a kísérletek abbamaradtak-e? Na, ez száz pontos kérdés.

 És akkor most a filmről: jó volt. Köszönöm a figyelmet. Sziasztok.

Jó, jó, akkor arról is írok nagy durcásan. :) A fenti felvezetőt azért tartottam szükségesnek, hogy képben legyetek, meg kedvenc témáim is, amit egyetlen filmben kapcsoltak össze a harmadik favoritommal, Lovecraft horrorjával. (Sok kedvenc témám van még.) Az író-rendezője Blair Erickson, akinek mindössze ez az egyetlen műve ezekben a pozíciókban és bizony eme 2013-as alkotása után tehetségének fája nem hozott újabb gyümölcsöket. Amit személy szerint ugyan nagy hibának találok, hiszen forgatókönyve egészen csavaros és ijesztő horrorral ajándékozott meg bennünket. Persze a történet alapja Howard Phillips Lovecraft "Onnan túlról" című 1920-as novellájára épül, amelyet elismerésre méltóan meg is említenek a filmben. Persze nem  ez az egyetlen mozi, amely az elbeszélés alapján készült, ott van rögtön az 1986-os "Tágra nyílt elme", vagy a magyar rövidfilm, a "From Beyond". 


 A "Banshee Chapter" egészen fura módon van felvéve, a "Found Footage" találkozása a dokumentarista jelleggel, mintha mindig ott állnánk a kameránkkal a cselekmények középpontjában. Ez nem véletlen: a mozi ugyanis az első olyan teljes film, amely Oculus hardvert használ, hogy a VR-ral szinte ott toporoghassunk a szereplők között. A "Before the Door" produkciós cég feje, Zachary Quinto (az új Mr. Spock...) színész-producer ugyanis úgy döntött, ideje kísérletezni ezzel a technikával, amelyhez éppen alkalmas lesz ez a horror, amelynek szkriptjét volt osztálytársa, Blair Erickson nyújtotta be. Ennek ellenére nem volt kiemelten kezelendő művész: a forgatásra igen korlátozott büdzsé volt kiszabva és 28 napos időtartam. Lássuk, mit kalapáltak össze ennyiből:

 James az MKUltra projekt kísérleteit vizsgálja. Valahonnan sikerült beszereznie az ott használt DMT-19 nevű szerből, amelyet ki is próbál, miközben barátja kamerával dokumentálja a tripet. A dolog rosszra fordul, félelmetes adást közvetít a rádió, majd a fiatalember ijesztő körülmények között eltűnik. A szemtanút a rendőrség megvádolja, ám pár napon belül ő is köddé válik. Itt jön a képbe Anne, aki riporter és Jamesszel járt az egyetemre, sőt, talán több is volt neki, mint barát. Nem akar belenyugodni a rejtélybe és nyomozni kezd. Talál egy videókazettát, amelyen a régi MKUltra felvételek vannak. Ellátogat egy szakértőhöz, hogy a fiú eltűnésekor hallható különös adást meghallgattassa azzal. Kiderül, hogy ez egy fantom állomásról szól, amely a sivatagban található és csak éjjel egy meghatározott időpontban szólal meg. Anne itt találkozik az első szörnyű élményével, amikor kilátogat a helyre, de a sötétben egy rémes alak megriasztja. A másik nyomon indul el, kiderül ugyanis, hogy ki volt a titokzatos alak, akitől a szert kapták a fiatalok. A figura Thomas Blackburn, egy botrányos viselkedéséről hírhedt író, aki az ellenkultúra ismert alakja. Miután a férfi elutasítja, álnéven próbál közel férkőzni hozzá, de Blackburn túljár az eszén, barátnője, Callie által készített DMT-19-et ad be neki, legalábbis azt állítja. Callie hamarosan ugyanúgy kezd viselkedni, mint eltűnése előtt James, megszólal ismét a fantom-rádióhang és valami rájuk támad. Miután feleszmélnek, kiderül: Callie eltűnt, ezért a házához mennek. Itt Anne egyre közelebb kerül a rejtély megoldásához, ám a nő előkerül és rátámad. Sok mindent megértve főhősnőnk Blackburn-nel összefogva elindul a sivatagba, ahonnan az adás érkezik, a bunkerbe, ahol az MKUltra kísérletek is folytak. A férfi elárulja neki, hogy nem is adott be neki a szerből, így a lány rájön, hogy a különös entitás így továbbra is üldözni fogja, ezért el akarja pusztítani a forrását... 

Sok mindent megtudunk még a filmből, amelyet nem árulok el, de nagyon ötletes és komplex sztorija van. Az alkotók nem izzadnak sokat a szájbarágással, csak megadják a megfejtéshez szükséges segítségeket, bejátszott régi felvételekkel, nyomokkal és a beszélgetésekből leszűrhető irányadókkal. Így aztán magunkban kell a kirakóst összeraknunk - kényelmetlen, de hatásos módszer. A "Banshee" tökéletes elegye az összeesküvés-elméleteknek, a lovecrafti kozmikus horrornak és a sci-finek. Minden benne van, ami igazán vonzóvá tesz egy horrort, rejtély, ijesztő felismerések, nyomasztó hangulat, állandó félelem, űzöttség és mélyen kiépített történet. Olykor persze jumpscare is az ölünkbe hullik, de szerencsére nem pojáca módon túltolva. Ahogy egyedül néztem a lakásban, a sötétben nyomasztó érzés telepedett rám. Ez elárulja, hogy igazán hatásosra sikeredett, és ha belegondolunk milyen lehet ez VR szemüveggel... Vizualitásában olyan, mint egy rémálom, amiből nincs menekvés, amelyben nincs nyugalom. Sőt, egyre mélyebbre visz a rettegésben. A "kevesebb néha több" itt is működik, nincsenek pofánkba mászó szörnyetegek, csak a meghatározhatatlan, szinte csak sötét körvonalakban megpillantható rémek, amelyek jóval magasabbra tudják tolni a szívverést. Ráadásul értékelem, ahogyan a CIA kísérleteinek eredetét magyarázza, amely még vérfagyasztóbbá válik ezáltal. Nagyon ritkán törik meg a lendülete, plusz a rejtély motorja akkor is magával rángatja a nézőt. Külön élvezet nézni Blackburn szerepében Ted Levine-t, ő egyértelműen egy Hunter S. Thompson "Raoul Duke" után mintázott extravagáns karakter, aki a maga harsányságával és függéseivel ad egy kis pluszt a filmhez. Ez egyértelműen elárulja, hogy a casting igen erős. A hangszerelés, a csikorgások, a rémisztő effektek vegyítve a sötétség dicséretes kihasználásával, vérfagyasztó pillanatokkal ajándékozza meg a nézőt. Talán a dokumentumfilmes profil nem a legjobb választás, megcsillan a kis költségvetés, viszont lehet, hogy ezáltal hitelesebb is. Ha egy eredeti és igazán nyugtalanító filmre vágysz, amely létező rejtélyeket fon össze kozmikus horrorral, sőt, azzal magyaráz, továbbá félelmetes utazást akarsz tenni a sötétségbe, akkor válaszd ezt. 10/10

UI: Köszönöm, Marianna von Birken, hogy felhívtad a figyelmem rá!



0 megjegyzés:

 
Copyright © Filmboncolás Blogger Theme by BloggerThemes & newwpthemes Sponsored by Internet Entrepreneur