Portal (2009)


Szürke szamár a ködben

Amióta világ a világ, mindig volt jó és rossz. Ennek az emberek nevet is adtak, sőt belemagyaráztak oly sok mindent, több jelentést, megtöltötték hittel és ámulattal, átjárta a szentlélek. Legyen mitől féljen az ember, tisztelni, meghunyászkodni. Arról nem beszélve, hogy a népi hiedelem és a buta emberek babonáiban megtalálható eme fogalom, tudván a földön a sátán helytartói is léteznek. Így ellensúlyozva azokat kik-rendesen tarják a keresztet és nem nem fordítva. Jó-rossz, Jing-jang, lófasz a picsába. Sok írót megihletett, neves rendezők próbáltak már a ködbe elbújva ijesztgetni. Többnyire siker koronázta munkájukat. A köd nyomasztó hangulata átjárta az ember minden porcikáját és verítéket varázsolt homlokainkra. Eme film címe egyszerre sokat sejtető és titokzatos. Amikor olvastam az ismertetőjét voltam annyira gyökér, hogy nem kerestem a rosszat, sőt bizakodva vártam, hátha találok valami rejtett kincset. A következőkben megpróbálom szavakba önteni a látottakat.

Ez a portal nem az a portál. Nem egy internetes oldal, nem is egy Asimov agyból kipattant isteni szikra, csak egy ....„ijesztgetős” film. És ez az átjáró nem is visz sehova sem. Az egész az elejétől a ködbe vész, pont úgy, mint szereplőink....Akik autókázni kénytelenek az átláthatatlan tejfehér fátyolba. Monoton autózgatás unalmas párbeszéd. Semmi lazaság, esetleg szimpatikus karakterek. Veszélyes így kezdeni egy filmet. Nem is vártam semmi extrát. Elromlik az autó (ezt még soha nem láttuk, nagyon eredeti), és minő meglepetésre pont van a közelben egy fogadó. Bocs: olcsó motel. Ami belül már egy vadászházra hasonít, sok trófeával és egy megnyerő modorú recepcióssal. És mert ez olyan természetes és imigyen alakult itt hajtják álomra táskás szemeiket. Legalább erdészház lenne, és egy orsós magnóról fel lenne olvasva a Necronomicon és lenne futás-nagy sikoltozás. Á, semmi ilyesmi nem történik.

Kis pihenő után reggelizni készülnek, amiről kiderül, vacsora. Valahogy ki maradt pár röpke órácska. A kedves asztaltársaságot egyszerű ám gusztustalan vacsorával kínálják. Hooke nevezetű szereplőnk inkább nem kéri részét. Nem evett húst csak vedelt mint gödény. Megitta az összes kékfrankost. Ez aggodalmat kelt a vendéglátóiban. Főleg az antihős főnökben. Neki a szeme sem áll jól, nem azért , mert kancsal, hanem mert ő az a tipikus rossz arcú karakter akit direkt az ilyen filmekhez szerződtetnek, olcsó és tehetségtelen. Valami rosszban sántikálnak a konyhában ...Nem is kell sokat várnunk és beindulnak az események (ez megint nem igaz, még mindig unatkozom), színre lépnek csuklyás (majdnem ninját írtam) kántáló alakok és hullani kezdenek a vendégek. Elevenen elégetés meg hasonló kíméletlen dolgokat művelnek. És ha valakinek ez nem elég, akkor kiderül, hogy rabszolgák is sínylenek hátul a pajtában, erről a tényről szereplőink mit sem sejtenek, pedig ha tudnák...Biztos „csináldmagad” mentőakcióba kezdenének.

Szerencsére itt keres éjszakára szállást egy szerelmespár. A légyottot a kámzsás kántáló kis gonosz társaság szakítja meg, vérüket ontani jöttek, mi meg lemaradunk a szexjelenetről. Főhősünk még éppen időben elbújva végig nézi a tragédiát (pedig nem lett volna nehéz észrevenni és akkor végre mehetnék aludni). Tovább durvul a helyzet éjszaka: az egyik vacsoravendég ágyából kitámolyog a mosdóba, vért és gilisztákat potyogtat magából, Roy szerető és odaadó férj mindeközben az igazak álmát alussza. Pedig szerintem minden horgász álma egy ilyen feleség 15 centis gilisztákkal.

Snitt: és a testvérpár megint a ködben autókázik, ismét a bájos fogadónál kötnek ki. Megint vacsora a többi vendéggel, nekik nem rémlik, ez már megtörtént. Kibaszott vacsoracsata. Hősünk kezdi elveszteni a türelmét (már ketten vagyunk), meg az ítélőképességét. Megint elő tipegnek a csuklyás alakok. Ezek nem valami hétvégi okkultisták. Profik a javából. Valaki szólhatna az ördögűzőknek! Szereplőnk kap egy segítő társat maga mellé, aki igyekszik őt kivezetni ebből a végtelen útvesztőből. Mentorának hála fény derül arra, hőseink nem tegnap érkeztek ide és nem csak ketten ültek a kocsiban amivel idejöttek, de mindezt elfeledték, mert elködösítették elméjüket. Némi kiszámítható fordulatként észreveszik árulását és büntetésként felnyársalják egy agancsra.Valamire mégis jó volt az a sok trófea....És már megint táplálkozik a kis társaság. Ennyit még egy filmben, talán még a nagy zabálásban sem ettek!! Hősünk végül végre elszánt akcióba kezd...hogy rohadna meg!

Az egész filmet belepi a köd. És nem csak a történet szürkeségéről beszélek, hanem a díszleteket megspóroló effektről. Végig megy a füstgép. Vagy talán így igyekeztek minden hiányosságot eltakarni? A színészek tehetségtelenségére bízva a film nagyját. Empátia halvány szikrája sem pislákolt bennem, alig vártam végre történjen már valami. Ennyire rég unatkoztam film nézés közben, komolyan nem is tudtam egyben ledarálni. Ráadásul az egész tetves film a motelben és annak közvetlen közelében játszódik. Unalmas, fárasztó, förtelmes. Több fordított kereszt látható ebben a másfél órában, mint az összes sátánista zenekar lemezborítóján. Ez mégsem az a film aminek nézése közben keresztet vetek és teletojom a gatyám majd egy Bibliát tennék a párnám alá és fokhagymát dugdosnék a füleimbe. Mindentől elvonatkoztatva ez egy nagy rakás szar és ha sokáig nézed vért hánysz, minimum elkezd a fejed körbe tekeredni a nyakadon és zöldet rókázol. Elhiszem létezik szubkultúra meg underground és, ezek is a horror berkeibe sorolhatóak. De, hogy valaki szponzorálja ezeket a fosokat, kiakasztó. Nem is értem minek csinálnak ilyen filmeket. Töltelékfilm unalmas másfél órára, de inkább csinálj mást. Ne nézd meg!!! Most én is törlöm a gépemről, akarom mondani visszaviszem a teszkóba és veszek az árán valami mást...

Ámen.

10/0,5

UI: Nem összetévesztendő a 2010-es "The Portal"-lal!



0 megjegyzés:

 
Copyright © Filmboncolás Blogger Theme by BloggerThemes & newwpthemes Sponsored by Internet Entrepreneur