Az olvadás - The Thaw (2009)

Mindenki tudja mi az a globális felmelegedés, mégis mindenki leszarja.”


A természet csodálatos dolog, a Föld gyönyörű és szép lassan pusztul, mert mi megöljük a puszta jelenlétünkkel. Csak idő kérdése mikor esik darabjaira. a mi becses otthonunk. A film egy jól irányzott ökológiai jobbegyenessel kezd, a cél mi vagyunk. Okai a globális felmelegedésnek, összevágott jelenetek műsorokból, jéghegyekről és ökológiai pusztulásról. Az Armageddon eljöveteléről. Arról, hogy gyökeres életmód-váltás kell amíg nem késő. Fertőzöttekről szóló hírek, 4 perc propaganda film. Zöldek előre!!!

A felzaklató képsorokat gyönyörűen megkomponált jelenet váltja. Távol a világ zajától, valahol Kanadában, egy kiolvadni készülő fagyott mammut tetem arra vár, hogy felfedezzék. Szerencsére éppen arra tébláboló kutatók meglelik. Sajnos a kihalt lény kiolvadásával együtt valami más is kiszabadul, aminek jobb lett volna lefagyasztva. Dr. David Kruipen (Val Kilmer) és kis csapata nagy felfedezést tesz, aminek belátathatatlan következményei lehetnek az egész emberiségre.

Az egyetemről pár szerencsés kiválasztott diák részese lehet a kutatásnak és apa tiltakozása ellenére lánya (Martha Macisaac) is a helyszínre utazik, nem sejtve, hogy egy karanténba csöppennek. Rövid helyzetjelentés: nincs áram se meleg víz, a net pedig csak álom. Idilli környezet. Generátor beindít. Lesz áram, egy kis „bolha” csípés amikor a feka pilótának kedve szottyan egy döglött jegesmedvével pózolni. Mindegy is, mer' valami idióta hazavágja a helikoptert, és ott ahol ők vannak onnan minden kurva messze van. Kiscsaj bepánikol mi lehet apucival, hisz semmi életjelet nem ad magáról amióta megérkeztek (én is majréznák ha Val Kilmer lenne az apám). Na jó, lehet, hogy nem annyira, hisz' mára csak b-kategóriás kalandokat vállal. Asszem nem lesz idő ápolni ezt az apa-lánya dolgot. Szerencsére itt van az Atom (Aaron Ashmore) nevű srác, hogy segítse az életben maradási esélyeket. A filmet nézve felötlött bennem egy kérdés; a kategóriája sci-fi-horror, de hogy miért?

Szereplőink rájönnek, a mammutban mocorgó lárvák kifejlődnek és előmásznak valamint igyekeznek mindenbe belepetézni ami él és virul. A percek haladnak és már kettő főre duzzad a megcsípettek létszáma, és ezek a bogarak bizony veszélyesek színészeinkre, távol a semmi közepén. Írhatnám, hogy lesz pár húzósabb jelenet de egyet leszámítva nincs, az iszap-szerű hányás, bogarak özöne esetleg de nem olyan vészesek, talán amikor a lárvák felemésztik a még élő testet. A valóságban is vannak ilyen bogarak, belepetéznek más élőlényekbe így biztosítva táplálékot utódainak. Tiszta alien. Arról nem is beszélve, hogy tudjuk, semmi jót nem jelent, ha valakinek véres a vizelete? Elég ijesztő lehet az érzés, hogy bár tudod, mégsem tehetsz semmit és szép lassan valamik fejlődnek benned. Én ugyan meg nem várnám a végkifejletet. Hőseink kisebb amputációt fontolgatnak és rögvest prezentálnak egy hentesboltos csonkolást a pilóta bácsin. Kis barátaink rádöbbennek a tét immáron nem az ő életben maradásuk, hanem a világ sorsa. És a film végére nem is marad más, csak némi önfeláldozás.

Sajnos a film hozza a nem-várt kliséket a külvilágtól elzárt kiszolgáltatott idegtépést. Ami sajnos itt inkább a mi kárunkra érvényesül. Pedig a film okosan felépített és a feszültség adagolással sincsenek különösebb gondok. A szereplők is rendben vannak. Picit erős és erőltetett volt a filmet körül lengő őko-duma. Ennek ellenére hiszem, hogy az ilyen minimális költségvetésű filmeknek van létjogosultsága, de valaki meghúzhatná már a képzeletbeli határt.

A film a most aktuális és divatos ökológiai-katasztrófákat hivatott jelképezni, ezzel a problémával valóban foglalkozni kell, hál' Isten van aki ezt megteszi helyettem. Így nekem nincs más dolgom, mint egy rövid lélegzetű cikket írnom. Talán nincs is más kiút mint az öko-radikalizmus, de szerintem a zöld kommunisták semmivel sem jobbak mint a japán bálnavadászok. Az összes Greenpeace-aktivista meg a kis társaik szívességet tennének mindenkinek, ha odaláncolnák magukat egy merülni készülő tengeralattjáróhoz. Mindenki aggódik a bolygónk sorsáért, de ezt majd a Föld vagy Gaia úgyis megoldja, lerázza magáról a szemetet. Lesz nagy természetes szelektálódás és ha hullik majd a férgese és én is közte leszek
állok elébe.
Ámen.
10/7


1 megjegyzés:

a fallen one írta...

Hát a szinészi alakítástól nem voltam elragadtatva , a se nem nappal se nem éjszakai táj viszont ellett találva , hangulatos és új volt számomra . A bogaras jelenetek gondolom a hatalmas költségvetés miatt lettek olyanok aminek mondhatni szarok :D.Szóval 1szer nézős kisfilm : Amúgy bejövősek az írások a bloggba csak így tovább.!

 
Copyright © Filmboncolás Blogger Theme by BloggerThemes & newwpthemes Sponsored by Internet Entrepreneur