2009. augusztus 3., hétfő

Dead Set (2008)

Esetleg aki nem unja még a zombik különböző formában és minőségében támadó seregének végtelen folyamát, annak itt egy újabb film. Következzen egy újabb lehetőség: nyálcsorgatásra, vagy az ásításra. Egy újabb nap, újabb bátor próbálkozás. Szem nyitva tart, film indít. Ez most fura móka lesz, mert hagyományos értelemben nem film, hanem egy 6-részes minisorozat, röpke 150 percben elmesélve, lám-lám, eljött az idő a sorozatsztárrá növés pillanatának. A sorozat létrejöttéről nem írok semmit, mert akit érdekelnek az előzményei az úgyis megleli a neten a dolgokat. Viszont mi lássuk az alkotóknak sikerült-e valami értelmeset összeeszkábálniuk.

Mindenki hallott már a "Nagy Testvér" mindent látó (frusztráló) jelenségéről. Mindenütt kamerák, minden lépést figyelnek, de itt a körülmények nem olyan hányattatottak, mint Orwell klasszikusában. Semmi depi, itt mesés idilli kép várja a nézőt. A mindenki által ismert Big Brother talán az egyik legfelkapottabb valóság-show. A helyszín Anglia. A házban zajlik a szokásos szarakodás. Megismerhetjük hőseinket. Halványan kirajzolódó jellem nélküli jellemábrázolás, unalmas szereplőkkel, semmi érdemleges. Az első részek elég vontatottak, ha nem lenne néha váltás a kinti életre, az ember feje könnyen lebiggyedne.

Mint feljebb írtam a képsorok nem csak a házban játszódnak, hanem a stúdió színfalai mögött is. Készülődés az esti kiszavazásra.”- Ti most őrjöngjetek, amíg nem halljátok Davinát beszélni,, Kulisszatitkok a média damilrángatós világából. Az utcákon egyre nagyobb a káosz, nem tudni miért, de a zombik hatványozódnak. Mégiscsak jó a matek valamire, tudok ilyen nagy szavakat is. A kiszavazás kezdetét vette, az élőhalottak meg egyre közelebb kerülnek a nagy tesó házához. Olyan izgi, valamelyik szőke picsát vagy a transzveszcica köcsögöt csócsálják meg a zombik először? Szavazzatok! A tel. szám ; 06 91….

Miután megtudhattuk melyik nyomorék utazhat haza a szüleihez bömbizni, addig a többiek öröm-partit rendeznek, konfetti, pezsgő és persze az elengedhetetlen táncikálás. Istenem, olyan arik!!!!Közben a falak másik oldalán a zombik is partit rendeznek, a menü svédasztalos néző-vacsora és felfújt stábtag, szakácsné kedvence módra.

A történet három főbb szálon mozog, persze egyszerre-olyan Tarantino-Guy Ritchie képzavarban.
Az első szál: persze, hogy a házikóban lakó vesztesek, kiegészülve a főnök mindenes titkárnőjével, vagy mi a fasz a csaj...
A második :a házban rekedt titkárnő hősszerelmes pasija, aki érdembeli szereplését egy pályaudvaron kezdi. És az egyetlen motivációja visszajutni a városba kedveséhez.
Végül a harmadik lehetőség: a főnök és egy bamba picsa egy bezárt irodában egymás agyára megy. Bocs, a főnök tipikus büdös bunkó, aki minden eszközt kihasznál,hogy szívathassa az agytrösztnek nem nevezhető csajt.

Miután szép lassan ráébrednek bentlakóink, valami nem kerek, már kutya sem kíváncsi a seggriszálásukra, jönnek a kötelező kérdések: mitől lettek az emberek ilyenek? A kormány áll a háttérben? Wi-fi? Módosított kaja? De nekem a legjobban a szőke picsa a dumája tetszett-,,Nincs többé telefonos kapcsolat?,, Óóóóóó, remélem gyorsan megdöglik az ostoba!!!!

A film lassan halad, de az idő durvulást hoz el a türelmesebbeknek, aki nem rendelkezik eme erénnyel: nézhet más sorozatot. Persze a házon kívül is zajlik az élet. Túlélni vágyok egyesülnek meg szétválnak, esetleg kihalnak, jön az idegesítő kiszolgáltatottság, futás a sötétben az ember sarkában loholó húsra ácsingózó lényekkel. Kifogy a benzin, elromlik az autó. Remény a túlélésre egyre kevesebb... és, hogy a helyzet még reménytelenebb legyen, elfogy a töltény a tárból, szóval nyakig ül a világ a szarban. Mekkora egy tetű ez a forgatókönyvíró! Folyik a vér, robbannak a fejek, kitépik a beleket, rágják a leszakított testrészeket, a látványra nem lehet panasz. Esetleg arra az idegbeteg kézrángató kameramanra... remélem ö is lassan futott és széttépték a zombik!! A bezártság nem várt szituációkat szül, ilyen pl. a vizelés vagy a visszatarthatatlan vödörbe fosás. Persze mit sem érne a történet ha a szálak egy jól időzített fordulattal nem fonódnának egymásba az utolsó részben, az irodából kiszabadulnak, a hős szerelmes pedig visszaér szerelméért. És persze a célegyenesben ez nem lesz zökkenőmentes, mindenki előveszi az ostobább énjét.
Vicces jelenetet is találtam: van egy ,,buzifijú,, aki a sors fintorának hála átváltozik, de mert lassú, ezért kint reked az udvaron, mivel az élők meg bent vannak elkezdi simizni meg kaparászni az üveget, merthogy ez nem dörömbölés az ablakon, az tuti!
Ne gondoljon senki délutáni matiné műsorra. Itt rengeteg a vér meg a bél. A lényeg meneküléséről, a túlélni akarásról szól. A zombik ijesztőek. A kamera kapkodás viszont nem hiányzott, néha már a hányinger kerülgetett. Egyszer meg is ijedtem, ez egész jó arány.
Olyan nagy pettyekben fröcsög a vér a kamerára meg a színészekre, hogy az valami csoda.,mint a "28 nappal később"-ben (na végre elértünk a valahol már láttam ezt-részhez), mert ott már voltak ilyesmi képkockák, meg árnyalatok és persze az alapötlet. Mindannyian tudjuk nem Danny Boyle szarta a spanyolviaszt, de ez a film sokat köszönhet neki. A történet végére elborul az agy, eljön a teljes őrület, és talán a legkeményebb halál is ekkor jön el: mindenfelé belek, temérdek liter vér és hasonló cukiság. Persze nagy irónia közepette, csak egy játékos marad, tehát meg van a Big Brother győztes. Nyereménye egy szép lakás,nagy autó temérdek pénz,meg egy laza harapás a nyakán...
Oda a remény, most sem lesz világbéke.

Lehetne jobban belemenni a film mélyebb értelmébe,a mögöttes dolgokba, tök feleslegesen és nem is az én feladatom agyalni a dolgon, majd mindenki aki kedvet kap és szán időt a végignézésre, majd kielemezheti a film mondandóját....ha van olyan.
Az ötlet remek, ez 10 pont,viszont nagyon vontatott, ami sokat ront az élvezhetőségen, ez mínusz 6 pont,a látvány dob még 2-3 pontot,csak hogy igazságtalan lehessek. Az annyi mint 6 pont. Ámen.


Dead Set Trailer - 4DVD - Click here for more free videos

Nincsenek megjegyzések: