2009. február 27., péntek

My Bloody Valentine 3D (2009)Eljött az idő megint moziba ülni rémüldözni. Nem is akármilyen snassz fapados 30 férőhelyes likba, hanem aréna méretű 3D-s vetítésre. A mostani horror-felhozatalt ismerve szerintem pénz és időpazarlás filmszínházba menni. Az igazi motiváció talán az ingyenjegy. Hehe. És már bent is ültünk a teremben mindenkin a 70-es éveket idéző szemüveg. Tiszta Dolly Roll.

A film slasher. A horror azon műfaja, amikor valami álarcos gyilkos aprítja a népet. Általában a végén (sok sérüléssel) életben marad egy szereplő. És, ha elég sikeres volt a szeletelés az első részben, jöhetnek a végeláthatatlan „jobbnál jobb” folytatások. A legtöbbször visszatér az első rész főszereplője. Persze valami elmegyógyintézetből, és senki nem hiszi el neki, hogy semmi köze az eseményekhez. Filmünk felsorolja a horror eme műfajának összes ismérvét. Ránézésre természetfeletti hatalommal rendelkező gyilkost nagy machetével, baltával, vagy ilyesmivel. Van szex jelenet, futás, sikoltozó nők, bujkálás és természetesen sok vér. Mindezt bele a néző képébe.

Harmony kis amerikai bányászváros. Történik egy apró baleset, hála Tom Hanniger (Jensen Ackles – fiú az „Odaát”- sorozatból), a bányatulaj fiának. A túlélők, akik lent ragadtak jól meg is halnak. Nem ám gázok vagy a beomlás következtében. Egyikük több levegő reményében megöli társait (rossz munkaviszony, barátságtalan munkahely). Nem tudhatjuk mi történt, Harry Warden-t (a gyilkost), utolsó túlélőként komában emelték ki a bányamentők. A hónapok telnek. A sok szuszókálást elunva Valentin napján kipattannak szemei. Magára rántja gázálarcát, kézbe veszi csákányát és lemészárolja az egészségügyben dolgozókat (biztos gyenge volt a kiszolgálás). és azon fiatalokat, akik úgy gondolták, mekkora buli a bányában szórakozni. Fasza kis munkát végzett. Jót tett a 3d-s látvány az egésznek, kézzelfogható lett a különbség egy sima horror-jelenethez képest. A helyszínelőknek komoly fejtörést fog okozni a testrészek beazonosítása. A fiatalok gyorsan fogynak. Az átlagéletkor elég alacsony Harmonyban. A kevés survivor egyike Tom, aki túléli a randit a helyi legendával. A vérontás végére a seriff tesz pontot.

10 év elteltével a gyászból lassan kikeveredő városkába a rémáloműző tablettákon élő Tom hazatér. Apa elhunyt, bánya elad. Talán még pár romantikus pillanatot remél volt csajától Sarahtól (Jamie King- Sin City). A táskájában lévő tiszta alsógatyán kívül visszatér vele együtt Harry Warden szelleme is. Itt van szent Valentin napja, eljött az idő a szív alakú (emberszívet rejtő) Merci bonbon küldözgetésére. Szív küldi szívnek. A gyilkosságok újból elkezdődnek…..

Többet nem árulhatok el. Annyira fókuszáltam a látványra, véletlenül átsiklottam a történeten. Ez nem is igaz! A slasher nem az a műfaj ahol sokat kellene agyalni. A szimpla vérontáson van a hangsúly. Ennek megfelelően a film az első pillanatoktól kezdve nagyon véres. A trükkök nagyon ott vannak! Nem az ijesztgetős fajta, inkább a hangulaton és a mócsingos jeleneteken van a hangsúly. Sokat dob a 3d-s megoldás a filmen. A megvalósítás remek, tényleg csak, dicsérni lehet. Ettől nem is tartottam. Talán a gyenge sztoritól. Esetleg, ha egy ijesztő pillanatban nevetséges hangon felvisítok, izzadt tenyerem lecsúszik a karfáról, kiütve a mellettem izguló kezéből az üdítőt, ráborítva mellette ülő kidobó méretű haverjára ezzel előre nem látott
események láncát elindítva. Bezárólag az én vetítővászon előtti nyilvános meglincselésemig. Ez valóban elég szánalmas lenne.
Szerencsére nem történt nagyobb ijedtség. Nem lett verés. Csak a vásznat öntötte el a vér. Komoly darabolást hoztak össze a trükkös fiúk. Rengetegen nézik meg a csákány hegyét közelről. Esetleg az álba akad, ami le is szakít. Esetleg ketté választanak egy arcot ásóval. Egy-két ilyen jelenet nagyon kemény lett. Ők szóltak, hogy horror film!!!
A filmet a „Fehér zaj 2”- t rendező Patrick Lussier jegyzi. Aki a normál verziót nézi annak egy sima százszor látott horror film, de így valami fantasztikus. Ez nem is igazán a film érdeme, inkább a látványé. Na meg mégis csak a kedvenc műfajunk. Ha megtehetitek moziban nézzétek meg. Ezért kérek majd valami juttatást a multiplextől.
Szóval király lett.

Még egy kérdés. Mi az ijesztőbb. A sötét erdő, vagy a romos ház a sötét erdőben?

Sima verzió 7, de a 3d-s megoldás 10 pont.

1 megjegyzés:

muyya írta...

Rászántam én is magam, hogy megnézzem eme filmet, hátha cardiorespiratoricus insufficientia tüneteit is fellelem majd magamon, készültem a félésre, de az valahogy csak nem akart megérkezni!
A cselekmény nem valami kidolgozott, vagy én vagyok nehéz felfogású, vagy a rendező balek, de nem rettentem meg a horrornak szánt valamitől. Sajnos semmi együttérzést nem tudok kinyilvánítani a szereplőkkel szemben, kurva idegesítő karakterek, semmi színészi játék.