2016. január 19., kedd

The Revenant (2016)

Tavaly mikor az első bemutatóját néztem meg ennek a filmnek, már akkor nagyon türelmetlenül vártam. Hála égnek nem csalódtam. Aki szereti a komoly, szenvedős, véres filmeket, és a sötét komor rendezést, annak ez tetszeni fog.
Nehéz azért behatárolni,  és eldönteni, hogy tetszik vagy nem tetszik. Természetesen nézőpont kérdése a dolog, mert nézhetem úgy, hogy egy elnyújtott, felesleges elemekkel teli történet, vagy pedig  nagyon alapos és részletes bemutatása egy igaz történetet feldolgozó drámának. Az igaz történetet számos helyen átírták, nagyon drámai az is, de a filmben sok olyan van, ami a képzelet szüleménye.
Hugh Glass fiával, aki indián félvér, prímvadászkodnak, amikor is menekülőre  kényszerülnek.  A megmaradt csapattal átakarnak kelni mindenféle havas hegyen, hogy a menedéket jelentő táborba érjenek. Glasst megtámadja egy grizzly, ami küzdelemben súlyosan megsérül, ezért otthagyják az erdőben a fiával és még két emberrel, hogy majd visszatérnek segítséggel. Fitzgerald,aki az elejétől utálatát fejezi ki az apa-félvér fiú iránt,  először  megöli a fiút apja előtt, majd magára hagyja Glasst is. De hősünk a halál helyett a bosszút választja, és elindulva kúszva, nekivág  egy hosszadalmas útnak, hogy megtalálja fia gyilkosát - és hogy el is intézze.

Nagyjából ennyi a történet megspékelve az arikara indiánok bosszúvágyával, mert a főnök lányát valaki elrabolta. Ezek néha feltűnnek a filmben, de ha ez a szál nincs benne, akkor sem veszítettünk volna semmit. Szóval ezt a párhuzamos történetet nem értem minek kellett beleszőni.
Az tény, hogy abban az időben, az 1800-as években sokkal több mindent kibírt az emberi szervezet, mert nem volt így elpuhulva mint most, de  nem tudom, hogy ennyi szenvedést egy ember túl tud e élni. Egy medve támadás már önmagában halált jelenthet, de tudjuk , hogy azt az igaz történetben is túl élte Glass. Viszont itt a filmben annyi olyan súlyos sebet szerzett, hogy azt képtelenség szerintem átvészelni, főleg nem egy erdőben  mindenféle kezelés és fertőtlenítés nélkül. a kapitány csak úgy összevarrja a torkát szerencsétlen pasinak. Hát na ez azért enyhe túlzásnak találtatik. Aztán a kifordult boka is egy kis pancsizás után a jeges vízben csak úgy helyre jön. Lehet, hogy a folyó vize gyógyító , de azt nehezen tudom elképzelni, hogy attól a csontok és az inak hip - hop összeforrnak, helyreállnak. Aztán ott van az állandó tűzcsiholás, hogy az még a legnagyobb szélviharban is csak úgy pattogott az  alatta nem lévő fától. Hogy mitől égett azt nem igazán értem,de a filmben folyton és állandóan csak tüzeltek, de bezzeg a húst nyersen ették. Fene az ízlésüket. És nem utolsó sorban, hogy legalább egy kis tüdőgyuszit összeszedhetett volna hősünk, mert ennyire azért még egy képregény hős sem strapabíró. . Na jó: film. Oké, kellenek a hatásvadász dolgok. Még egy negatívum, de lehet, hogy csak én érzem feleslegesnek és nem tetszőnek a   női suttogó hangokat. Szerintem nem illettek a filmbe. Nem tetszettek azok a részek, amikor asszonykája lebegett felette, meg sugdosott dolgokat, ez túl misztikus volt, ahhoz a képhez, ami meg tökre reálisan és drasztikusan akarta megmutatni a szenvedést. Miközben zabálja a nyers húst, eltorzult arc a fájdalomtól,  miközben  a nyál meg a vér összekeveredett trutyija rászáradva a szakállra ábrázolása  folyik,közben nekem ne akarjanak egy női suttogó  hanggal belerondítani ebbe a realisztikus képbe.Szerintem még soha egy nő sem undorodott ennyire Dicapriotól. Ez a pasi, akinek csókjára annyian vágynának, aki a nagy hállivúd szépfiújának van kikiáltva, na most elérte azt,  hogy senki ne akarja ajkát a kiszáradt koszos véres ajkához érinteni, rothadó karjának ölelésében megpihenni.  Alakítása Oscart érdemelne, de hát ezt majd eldöntik a nagy zsenik... mint eddig is ... Bár a kúszására egy idő után immunis lettem,azért le a kalappal, mert nagyon jól játssza a szenvedést. Zseniális a pasi, akármilyen szerepet is osztanak neki a vérében van a színészet.

A másik főszereplő Tom Hardy is kiválóan alakította a rá osztott szerepet. Az aljas és rossz szándékú, pénzhajhász vadász szerepe jól tükrözi azt a fajta vad zord 1800-as éveket.
A film a természetet is főszereplővé teszi, komolyan mondom kedvem támadt volna nekem is ott barangolni annyira csodásan mutatták be a hegyeket, folyókat, a tájak összképét.

Azt meg kell hagyni jól összerakta ez az Inárritu csávó ezt a filmet. Fantasztikus képi világ,az ábrázolás,  a zenéje  egész végig feszültséggel teli, a szereplők játékában kifogásolni valót szerintem hiába is keresnénk, nincs. A téma is jó választás, egy emberi szenvedésen alapuló túlélő film, a bosszú elemeivel megfűszerezve.
Nem túl akció dús, de ami van is benne az nagyon rendben van. Az elején az indiánokkal való ütközet, vagy amikor a lóval a szakadékba zuhan, és a végén a bosszú általi összecsapás is annyira feszült és lebilincselő megoldásokat hordoz magában, amit ritkán látni filmben.  Nekem a ló által meleget nyerés a legötletesebb és legbriliánsabb elgondolás. Bár hasonlót már láthattunk a Birodalom visszavág elején, de ez azért ennek elgondolása itt zseniálisabb.
Tehát összességében a film egyedülálló és véresen komoly, a több mint két órát kitölti az egész. Amikor nem történik semmi akkor emészthetőek az addigi jelenetek. Aki meg azon rinyál, hogy csak feliratosan van a mozikban, annak elárulom, nem beszélnek benne olyan sokat, hogy ezért veszítsen az értékéből. Szép is lenne ha ott egyedül a havas tájakon menetelve magában  beszélne - na nem Saul, hanem -  az ember fia....

Nincsenek megjegyzések: