2012. október 24., szerda

The Avengers (Bosszúállók) 2012
Na. Nem is tudom, hol kezdjem, mert ennek a filmnek rengeteg előzménye, mellékszála van.
A képregényeken alapuló filmeket azoknak készítik, akik meg tudják tartani gyermeki képzelő erejüket, és el tudnak vonatkoztatni a valóságtól. (Imádom mikor különböző fórumokon azon vitatkoznak, hogy ez és ez a szuperhős ezt vagy azt nem tudná megcsinálni! Le kell szögeznem szuperhősök nincsenek – kivéve Orbánt, de az egy másik történet).

A Bosszúállók című film egy szuperhősökből álló „tímet” hoz össze 140 percre, hogy együttes erővel győzzék le az éppen aktuális gonoszt, földünket leigázni, embereket rabszolgasorba taszítani akaró, sötét gondolatokkal megáldott rosszfiút.
Loki (Hajrá Debrecen!) az asgardi félisten és féltestvér a gyerekkorában elszenvedett kisebbségérzettel kell, hogy felnőjön testvére, Thor árnyékában. Emiatt sötétség is alakult ki agyában és mert nem volt gyerekszobája, úgy döntött, hogy a földet rendezi be játszósaroknak.
Eme tervéhez azért az evilági és a Föld körül tanyázó hősöknek is van némi hozzászólása, s  persze megint egy romba döntött város lesz az eredmény, ami természetesen Amerikában van!
Nem is írnék többet a tartalomról, mert egyértelmű, hogy mi lesz a vége, főleg hogy nem ma íródott képregényeken alapul.

Joss Whedon kapta azt a megtisztelő feladatot, hogy filmre vegye a bosszúállók csapatának ezt az egész estét betöltő, földet megmentő akcióját.
A rendezőnek nem túl sok film kötődik a nevéhez, max. az Alien 4 és a Toy Story íróként (hehe elég különböző kategória..), amit én ismerek, de minden félelmemet eloszlatta rendezői képességei felől, hiszen egy igazán szórakoztató, izgalmas filmről jöttem ki a moziból.
Megnyugodtam, hogy a Föld biztonságban van, míg ilyen megaszupcsi hősök vannak J

Hőseink elég különböző személyiséggel és képességekkel megáldott figurák.
Mondhatnám: Van itt minden, mint a moziban/

A filmet megelőző képregény adaptációkból már megismerhettük Hulk személyét, Vasembert, Thort, és Amerika kapitányt! Most összehozták Őket, hogy megalapítsák a Bosszúállók elnevezésű csapatot. (A képregény szerint a Hangya nevű szuperhős javaslata volt a Bosszú Angyalai nevű csapat megalapítása).

Hulk – Dr. Bruce Bannert, - akit az évek során mások is eljátszottak – most Mark Ruffalo személyesítette meg. Szerintem ő az igazi! Rá illik legjobban ez a szerep.
Amerika Kapitány – alias Amerika Kapitány – rucijába Chris Evans bújik ismételten, akit már láthattunk szuperhősként A fantasztikus Négyes Johnny-jaként. Hát a tüzes fickó szerepe jobban tetszett. Nem tudom, de az Amerika Kapitány  önálló bemutatkozó filmje szerintem elég langyi lett a többi szuperhős filmhez képest.
Thor szerepét Chris Hemswroth kapta, akit a Star Trekben (2009) láthattunk már, de ezt is csak az internet segítségével tudtam meg.
Fekete Özvegy – Natasha Romanoff ügynök -  Szeretem Scarlett Johansson-t, de valahogy nekem ez a fekete özvegy csak egy mellékfigura ezekben a filmekben. Valahogy az Ő jelenetei,  nem igazán érdekelnek Lehet, ha neki is csinálnának egy önálló mozit, akkor együtt tudnék vele érezni. (És nem azért, mert nő vagyok és irigykedek! ) (Dehogynem…)
Sólyomszem – Clint Barton – Most megcáfolom magam, a fentiekkel kapcsolatban, mert ez a figura viszont nagyon is felkeltette a figyelmemet. Jeremy Renner már a Bombák földjében is nagyot alakított, és rendkívül szimpatizálok vele, mint színész. Szóval nagyon remélem, hogy Ő viszont újra belebújhat Sólyomszem szerepébe, hogy izgalmas kalandokba keveredhessen egy önálló filmben!
VASEMBER – Tony Stark – A nagy kedvenc, de szerintem nem csak ez enyém! Robert Downey Jr. Maga Tony Stark, Vasember a playboy, a fegyver és poéngyáros. Annyira eltalálták neki ezt a szerepet, és persze a Vasember filmek is messze a legjobbak a szuperhősös filmek közül.

A fent bemutatott figurák, azok, akik szembe szállnak Lokival (Tom Hiddleston, akiről az ég egy adta világon semmit nem tudok írni), és mentik meg a földet egy inváziótól. Jó, hogy ennyi különleges karakter kerül egy történetbe!
Minden oké ezzel a filmmel, mert nincs unalmas perc benne, a látvány élvezhető, idegesítő kameraugrándozást nem véltem felfedezni. Akció és eseménydús film ez, néhol kicsi ’Lokikai” csavarral, sokszor mosolyt, nevetést biztosítva. Persze a sok ’hablaty ’ a fizikáról képzeletbeli kérdőjelet villantott, de mivel sosem volt a kedvenc tantárgyam nem hisztiztem be miatta. Bár a Földet megtámadó különböző alakokat felvevő gonoszra lassan immunissá válik az ember, azért izgalmas kis mozi volt ez. Izgultam, hogy Sólyomszemnek mindig tele legyen a puttonya íjjal, hogy az özvegynek nehogy szétessen a  hajkoronája, Hulk maradjon meg embernek, Vasember pedig ehessen gyrost. A utolsó percekben pedig azon izgultam, hogy jöjjön még valaki kötekedni a földre, mert nem akarom, hogy vége legyen!

Nincsenek megjegyzések: