2011. július 23., szombat

Az Igazság ára - The Lincoln Lawyer (2011)

Igazságos áru
Bár nem rendeztem filmet és nem is fogok "valszeg", véleményem azért lehet... :)
Szeretem az olyan filmeket, amin sasolni kell minden kis apróságra, mert nem sablon szerint készülnek... Az igazság ára című film sem sablonos, de nem is tud túlságosan elszakadni az amerikai származástól. Olyan kettő közötti állapotban maradt. Ha kevesebb lenne rossz lenne, de ha egy kicsit beleadtak volna még akkor igazán "lebilincselő" lenne.
A főszereplők szimpatikusak, játékuk kifogástalan. Aki a nyálas Matthew McConaughey-t nem szereti, még annak is meglepetést fog okozni, hogy ez a mindig romantikus faszságokban játszó színész milyen jól játssza a karakterét. Asszem felnőtt a szerephez:)
Ryan Phillippe-ről nem is beszélve. Ez az igazságtalanul elfelejtett egyébként nagyszerű színészben én megint csak nem csalódtam! Sajnálatos, hogy egy ilyen "fickó" nem lett igazán befutott színész... Hogy minőségtelen filmekben is kiemelkedő játékkal bír és még sem lett valahogy felkapott...
Marisa Tomei ugyancsak mindenkinek ismerős arc, de azért annyira Őt sem sztárolják agyon "hullivúdban". Sajnos ebben a filmben sem túl fontos szerepet szántak neki a készítők.
A sztori egyébként lerágott csont. Mert van a vádlott, akit a vádló vádol... hahaha... :) Van az áldozat(ok) és van egy gerinctelen ügyvéd, akiről majdan kiderül, hogy mégis a gerincesek közé tartozik...
A milliomos szépfiú (Ryan Philippe), akit megvádol a prosti, hogy megverte meg mi egy más meg bla bla bla, az ügyvédet (Matthew McConaughey) felbérelvén megpróbálják úgy beállítani , hogy a szegény prosti haszonélvezője szeretne lenni, agyonveréséből profitálni kíván...
A kiégés szindrómában szenvedő, agyafúrt ügyvéd azonban rájön , hogy ez az ügy nem olyan egyszerű, és a szálak egy korábbi lezártnak hitt ügyéhez vezetnek vissza!
Felismervén lelkiismeretét - és Jack Danielst kortyolgatván - megpróbálja helyrehozni azt, ezáltal visszanyerni hitét a hivatásában!
Azért nem derül ki (számomra) , hogy a tettes miért viselkedik betegesen, miért öli meg az első áldozatot, miért marad életben a második?
Mi a célja az egésszel? Miért rángatja bele az ügyvédet? - Mert ha nem tenné bonyodalommentes lenne a film amúgy:))))
Ügyvéd hősünk egyik percről a másikra válik rabjává lelkiismeretének (olyan észrevétlenül....) Lesz a magabiztosból kétségbeesett. Igazságos harcos az igazságtalannak hitt világában!
Sok tehát a megválaszolatlan kérdés, kicsit felszínesnek tűnik az egész. De ne keressünk értelmet az életben, mert hát mi értelme?
A korrupció itt is jelen van és egészen életszagú történések is akadnak a filmben! Sőt! Még a poénkodást is megengedték maguknak az alkotók! Szerelem hála az égnek nincs, de az egészségügyi szex azért megvan:)
Összegzésként annyit, hogy pozitív élményekkel távoztam a moziból. Végre egy "ámeríkái" szenny, ami egész jóra sikeredett! Vannak de ja vu érzések, mintha már láttam volna, de így is azt írhatom,hogy kellemesen töltöttem azt a majdnem két órát a moziban...
Annyiban azért más, hogy itt meg is lakol a bűnös meg nem is....

1 megjegyzés:

quaestor írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.