Piranha 3d (2010)

NÉMO NYOMÁBAN
A nyár egyik nagyon várt attrakciója a Joe Dante - féle kultikus Piranha 3d remake. Az eredetit is láttam, a folytatásait szintúgy és ha akkoriban több eszem van, biztos olyanokon merengtem volna a csillagok alatt fekve: vajon ez egy kontra a Spielberg Cápa-filmekre? Mindenesetre rossz érzés maradt bennem ezzel az élőlénnyel kapcsolatban. Egy újabb iszony a fóbia listámon. Bosszúból én meg a latin nevét nem tanultam meg, úgysem tudnám leírni. De, ti is bevallhatjátok (senki nem fog gyávának tartani) nem simogatnátok meg három kívánság reményében. A mostani történetről dióhéjban annyit: a régi divatos katonaikutatósmodósítósizét mellőzve, egy tó alatti barlangrendszerből valami szeizmikus mozgás következtében előkerült halraj hozza ránk a frászt. Különösen üdítő lehet egy ilyen film a nagy meleg elmúltával némi nyárutó ízt csalva ebben a borús őszi időben.
Amerika. Viktória tó. 40 fok árnyékban. Ibiza hangulat. Itt a nyár, fiatalok buliznak, délelőtt 9 óra. Nehéz eldönteni ez már a buli, vagy még az after party. Ők nem sejtik, hogy nemrég kiszabadult pár vérszomjas ponty. Igen, már így az elején és nem a 80. percben. Itt kerül a képbe főszereplőnk Jake (Steven R. McQueen -Vámpírnaplók) a helyi seriff lúzer fia. Neki ez a hely nem a paradicsom, ő egy helyi srác. Valami nagy mázlinak köszönhetően mégis idegenvezetője lehet a környéket kipécéző „nagyon” híres pornófilmes stábnak, Derrick (Jerry O’Connell -Sliders sorozat) főnöksége alatt. Egy igazi fasz hatalmas egóval, saját site-tal és dögös csajokkal. Valahogy a hajóra keveredik Jake volt nője Kelly, még páran a stábból és kiruccannak filmezni a közeli sziklákhoz.
A tóhoz érkezik még egy kis szeizmológus csapat is, feltérképezni a rejtélyes földrengés okait. Ők amilyen gyorsan jöttek, úgy el is haláloznak. Ez van. Nem állhat az egész múvi mókából meg félmeztelen lányokból. Csabexnak lesz mit feltennie a csöcsös blogjára. Szép lassan előkerülnek az eltűnt helybéliek... maradványai. A seriff (Elisabeth Shue) nyomozásba kezd. A fentebb említett kutatók halálakor ,,kifognak” grátisz egy hatalmas piranhát. Szerencsére a helyi halas fickó felismeri a 2 millió évvel ezelőtt kihalt példányt. Nem szeretnék minden dolgot leírni, mert akkor nem lesz meglepi. Azt még muszáj elárulom a fiatalok buliznak ezerrel. Az igazi partiarcok mégis a film vége felé érnek oda amikor megnyit a piranha-étterem.
Több jelenet is van amikor nem látunk semmit a sok vértől :) A halacskák dolgoznak rendesen, csont nem marad szárazon, asszem erre mondják vérfürdő. Nem csak a dögök ontják a vért, az írók is igyekeztek az eluralkodott pánikot mindenféle halálnemmel izgalmasabbá tenni. Hajókarambol egy véletlenül ott kapaszkodó ember buksiján. Elég kemény amikor az egyik táncikáló ribancot ketté vágja egy kábel, arról nem is írva amikor a hajócsavar megskalpol egy csajt. Ezeket csak azért írom le, ha netán valaki nem sejtené mire fizet be, legyen némi fogalma mi vár rá, és a legdurvábbat még nem is említettem.... A készítők igyekeztek megfelelni az elvárásoknak. Az álprűd amcsiknál biztos meg is kapja a legmagasabb korhatárt. Tegyük hozzá joggal.
Az egyetlen jelenet amibe bele tudok kötni az lenne amikor a hőssé avanzsált nyálas képű kutató Rémbóvá változik, (biztos az adrenalin, meg a rendező) és jetskivel elkezdi kimenekíteni az emberkéket, majd 20 méter kaszkadőrködés után beleejti őket a vízbe- ,,ússzatok ki a partra” Ez nem egészen volt világos, majd a nagy életmentés és kötszertekergetés helyett a seriff anyukával tart a fiát menteni. Biztos befutó lehet a mostohaapa szerepre, ha megéri a film végét. Na jó, van még egy dolog, ez a film végi túlzásoknál csücskösödik ki, aki megnézi tudni fogja most mire gondolok.
Az egészet összefoglalva: Alexandre Aja (Magasfeszültség, Tükrök) eddigi munkáira sem lehet sok panasz, az eddig látottakra rátesz még pár lapáttal és bár a történet nem valami fondorlatos semmiképp nem nevezhető vérszegénynek. Picit öncélú és túlzásoktól sem mentes mozi kerekedik ki a végére, de mit vár az ember ha adva vagyon sok száz vérszomjas hal, szórakozni vágyó fiatalok és mi is ezt szeretnénk. Van feszültség, szemet gyönyörködtető idomok és sok víz. Minden együtt egy remek kis nyárvégi Trash mozihoz. Az külön kuriózum, hogy a rendező úr nem átallott egy-két híresebb embert cameóztatni. Így kell méltó remake-et csinálni. Szeretnék még a Balatonban megmártózni és ki tudja, hátha felbukkan egy-két piranha áldozatra várva-a-a, ezért nem merek kevesebb pontot adni.
10/10

0 megjegyzés:

 
Copyright © Filmboncolás Blogger Theme by BloggerThemes & newwpthemes Sponsored by Internet Entrepreneur