Solomon Kane (2009)

Hallottatok már valaha Cormac Mac Art-ról? Esetleg Bran Mak Morn-ról? Azért ugye Kull király neve ismerősebben cseng, nem igaz? Mindezen hősök egy igen fiatalon elhunyt író nagyszerű teremtményei. A mindössze 30 évet élt Robert E. Howard örökre beírta magát az irodalomtörténetbe (lehet ám fanyalogva mormogni a fasz kultúrsznoboknak, hogy ez csak ponyva) megalkotván a heroikus fantasy tiszta tekintetű bátor harcosait. Persze legismertebb (és leggyakrabban foglalkoztatott) szereplője maga a nagy Conan, a barbár kimmériai, aki filmeken, képregényeken, rajzfilmeken keresztül hatolt be a köztudatba, leginkább Schwarzenegger tökéletesen rászabott karakterével. Sajnos az észak szülötte barbárt éppen mostanság akarják tönkretenni, méghozzá egy új filmmel, amelynek főszereplője Jason Momoa, valami félvér hawaii-majom lesz a rémhírek szerint. Az ex-Baywatch Conan max. a hülye tinédzserek körében lesz sikeres, nem hinném, hogy a figurát ismerők bezabálják ezt a baromságot. De nem is rágódom ezen többet, majd legfeljebb kerüljük azt a filmet, mint kretén Lajcsika az általánost. Ennyi mindent összehordtam már itt, és még jelen tárgyunkról szót sem ejtettem. Mint azt sejthetitek, Solomon Kane is Howard fantáziájának szülötte, bár hazánkban Conan van egyeduralmon, nemrég megjelent egy novellagyűjtemény Kane kalandjairól, a Tuan Kiadó gondozásában, de emellett nemsoksemmi, néhány novella a „Hősök kora” című kötetben és a „Koponyák holdja” című könyv. Annak ellenére, hogy a hős külföldön jócskán kultiválva van, ide nem nagyon jutott el, (mert ugye csak a válság, meg a szopóág jut nekünk kintről) és valószínűleg a nézők 95%-ának tökéletesen ismeretlen a név.
Kane az 1600-as évek végén járja be a pestis és babonák sújtotta Európát és Afrika misztikus veszélyeitől terhes dzsungeljeit. Igazi harcos, tökéletesen kezeli fegyvereit, afféle inkvizítor. Igazodva a sötét korszakhoz az ő jelleme is kíméletlen, veszélyesebb, mint egy vadon kóborló farkas, komor és egyszerű (Puritánnak is nevezik), szinte másvilági jelenség. Kalandjai során legtöbbször a természetfelettivel, magával a Gonosszal találja szembe magát, de hála hitének és állhatatosságának, mondhatni fanatizmusának mindig felülkerekedik. Vajon sikerült átültetni ezt celluloid szalagra is?
A történetet az angol Michael J. Bassett álmodta forgatókönyvbe, és maga gondoskodott a rendezésről is. Eleddig, számomra kellemes meglepetésként hatóan, csak két filmet forgatott le, méghozzá a „Wilderness” (A vadon) és a „Deathwatch” című horrorokat. Utólagosan megállapíthatom, hogy semmi gond nem volt vele, sőt… A főszerepben James Purefoy játszott le mindenkit a vászonról, mondhatni tökéletes választásként, bár nem feltétlenül az a szikár alak, mint amilyennek Kane-t elképzeljük, viszont kifogástalanul jeleníti meg a lángoló szemű harcost, a baljós és olykor kegyelmet nem ismerő berserkert.
Solomon nem volt mindig így eltelítve hittel, ahogyan megismerhettük. Kegyetlen és kárhozott lelkű kalandor volt, örömmel ölt, és ha választania kellett a kincsek és bajtársai között, hát nem volt rest az anyagiakat előnyben részesíteni. Ám az ördögi alak magával a Gonosz küldöttével találja szembe magát, aki a lelkéért jött. Kane sikeresen kereket old, de tudja: elbujdokolhat, ám kárhozott lelke nem menekülhet meg a pokoltól. Visszatér szülőföldjére, hogy egy kolostorban rejtőzzön el a végzete elől. Ám a papok egy idő után távozásra szólítják fel az időközben megváltozott harcost, aki erőszakmentességet fogadott. Vándorol, majd fogadalma miatt ellátják a baját, szerencsére egy szekéren utazó család segítségére lesz. Velük tart egy ideig, ám baljós dolog történik, a család csinos hölgytagját egy boszorkány jelöli meg. Majd megjelenik a gonosz serege is, torz arcú alakok, vezetőjük pedig ronda álarcban, hogy a vidéket kifosszák, a férfiakból harcost, a nőkből pedig mást csináljanak. Irányítójuk Malachi, a varázsló, aki a Sátánnal cimborál. A kis csapatot, akikkel hősünk tart lemészárolják, és Meredith-et, (a fentebb említett csinoskát) elhurcolják. Apja utolsó erejével fogadalmat vesz Kane-től, aki megesküszik, hogy kiszabadítja a lányt. A haldokló ígéretet tesz: megbocsáttatnak bűnei, és lelke is megtisztulhat, ha megteszi. A Puritán így hát ismét fegyvert ragad, és kutatni kezd az elrabolt nő után. Útja során találkozik egy őrült pappal, akinek kis gyülekezete húsra éhes zombikból áll, majd keresztre is feszítik, míg végül a vidéket sanyargató pokoli hordát megelégelő emberek vezérükké nem válasszák, hogy győzelemre vezesse őket Malachai és szolgái ellen…

  Nem vittem túlzásba az információadagolást, mégpedig egy okból: szeretném, ha Ti is megnéznétek a filmet. Van benne minden, ami szükséges egy ilyen dark fantasy-hez. Démonok, kardozás, vér fröcsögés, és egy kárhozott hős, aki még egy esélyt kap, éppen ezért nem válogat az eszközökben. A képi világ mesteri, ez itt nem Középfölde vidám kis pitypangos világa. Akasztott emberek az út szélén, rideg és kegyetlen minden, még az időjárás is. Örömmel tölt el, hogy nem amerikai produkcióban készült el az első Solomon Kane film, hanem a jó öreg kontinensen. A hangulata perfekt, sikeresen érzékelteti azt a világot, sár, reménytelenség, és fagyosság. Szerencsére ez egy trilógia első része, úgyhogy a kalandor még legalább kétszer vissza fog térni, hogy szórakoztasson. Elő-előfordul ugyan benne némi anakronizmus, de oda se neki, ez nem egy realista mozifilm, ennyi erővel ki lehetne írni belőle mindenféle természetfeletti szálat és maradna valami szpartakusz-gladiátor-robinhúd féle ízetlen és szanaszét csépelt könyökön-kijövő dögunalom. Felhőtlen szórakozás, ha némi leállás is előfordult benne, akkor is élvezettel figyeltem a szép és hangulatosan megteremtett festményszerű hátteret, tájakat, embereket, öltözékeket. A sztori ugyan kissé előre látható, nincs megbonyolítva különösebben, de ez ugye mégiscsak egy hősi eposz akar lenni, nem kell a csavar, lényeg, hogy jól lekössön azon a 104 percen keresztül, amíg tart. Ezt maradéktalanul teljesítette számomra. És most szigorúan elfogult leszek én is, mint parkaboi kolléga Romero-val; részemről megérdemli a legmagasabb osztályzatot.
10/10

4 megjegyzés:

Oldfan írta...

A főhős Howard egyik legjobban megírt karaktere. Nálunk sajnálatosan kevés kalandja jelent meg. A mozi a jól sikerült fantasyk sorát gyarapítja. Jöhet(ne) a folytatása.

Oldfan írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.
Oldfan írta...

Óh, bocs, a netem makacskodott, Töröld a felesleges duplázást és ezt is.

csabex írta...

Én meg köszönöm, hogy elolvasod a bejegyzéseinket. És azt hiszem jó pár feliratot is Neked köszönhetünk.

 
Copyright © Filmboncolás Blogger Theme by BloggerThemes & newwpthemes Sponsored by Internet Entrepreneur