A vámpírok kora - Daybreakers (2009)


….Szívd, még szívd....

A rémségek panoptikumában biztos helyet bérel magának a vámpír, mint jelenség és mint mítosz egyaránt. Mert kár lenne tagadni, ennek a műfajnak legendája van, de most nincs kedvem ilyen folklór-szarságokat boncolgatni. Az okosabbak biztos történelmileg is alátámaszthatnák és tényekkel szolgálhatnának, Nosferatu klasszikusától kezdve Vlad Tepes történetéig. Maradjunk annyiban; ez egy film és kész. Amint a bevezetőmből látszik, ez egy vámpíros mozi és valahogy ez a fajta műfaj távol áll tőlem, pedig mint a legtöbben, én is szeretek film közben rettegni és a mellettem ülő kezét szorongatni a félelemtől. Na jó, a ,,30 days of night" rohadtul tetszett láttam a ,,Penge" és "Underworld" filmeket, azoknak semmi köze a félelemhez, sima akciófilmek, vámpírok kardokkal és csúzlikkal. És ha már ennyi felesleges dolgot leírtam, ideje rátérni a filmre..

Ez a film az aminek (tudtommal), nincs még magyar címe és ha lesz is biztos valami kacifántos hangzású lesz (közben képekre vadászva találtam címet, túl lassan írok), azért sem változtatok a leírtakon és különben is igazam lett a béna címmel. 2019-re valami szokásos globális vírus vérszívóvá változtatta a Föld lakosságát. A maradék túlélő-ember pedig gyárak mélyén mesterséges vegetatív állapotban hagyja (nem önszántából) kipumpálni magából az éltető nedűt. Aki még idejében el tudott rejtőzni az apró sejtekbe verődve szervezi az ellenállást...

A vámpírrá vált civilizáció ugyanúgy éli mindennapjait akárcsak a mi társadalmunk. Metrón utaznak, a tehetősebbek átalakíttatták járműveiket. Dolgozni járnak, szerelmesek, meg ilyenek. Egyetlen gyengéjük a szokásos napfény-fóbia. Ezt leszámítva remekül alkalmazkodtak ehhez a létformához. Talán annyi különbség van, a napi koffein adagjukat nem tejjel, hanem vérrel kortyolgatják. Mégis az ember lett az alsóbbrendű faj.

Akarsz beszélni róla?

Edward Dalton (Ethan Hawke) és kis asszisztenciája a vérpótló szeren munkálkodik, mert fogytán a drága idő a készletek megcsappanásával. Evolúciós zsákutca? Befellegzett a romantikus ellenhálhatatlan vérszipolyos könyveknek. Ó Istenem, ez nem is lehet igaz!!! Bocs.......Kísérleteik sorra kudarcba fulladnak és közben fény derül arra is, hogy az idilli társadalomban nem minden működik olajozottan. Mélyen a tökéletesség látszata alatt, a szegényebb réteg már magán viseli a az eljövendő változás előjeleit... A vérhiány szemmel látható kezdeti tünete a hegyesre deformálódott fül és a legvégére marad egy kis átváltozás valami túlméretezett denevérré. Ó, szegény Batman! Ezt hősünk saját bőrén is megtapasztalja, mármint a hegyes fülkagylót. Ő a legemberibb vérszívó, inkább tartózkodik a hemoglobin fogyasztásától ráadásul még egy embernagyságú denevér is rátámad saját otthonában. Szerencsére betoppan testvére, aki főállású embervadász. Az elpusztított dögről kiderül, a néhai kertész bácsi volt valamikor. A doki lakásában nagy az átjáróház, később tiszteletét teszi nála Audrey (Claudia Karvan), aki mellesleg ember, valami partizánféle és hogy nehezítse hősünk helyzetét, gyógymódot kínál Edwardnak. Van ellenszer, nem kell vámpírként senyvednie. Újra futhat lassított felvételként a napos tengerparton, nézhet hunyorogva a naplementébe koktélt szürcsölgetve, meg ilyenek. Cserébe nem kell mást tennie, csak találkozni Elvissel (William Dafoe) aki kiutat mutat a vámpírok sanyarú életéből. Megkezdődik a végső felvonás. Most egy titkot árulok el: ez nem mindenkinek áll érdekében. A vezető vérellátó cég vezetője Charles Bromley (Sam Neil), egy igazi kapitalista fasz. Neki jó a vérívás, főleg most, amikor megtalálták kutatói a tökéletes művért. Amitől gazdagabb lehet, mint bilgétsz, ő lehet az első számú vámpír űrturista. A történetről nagyjából ennyit, és most vissza az én ostoba gondolataimhoz.

A Daybreakers legnagyobb erénye számomra a történet jövőbe helyezése, mert az író vagy kicsoda az idő kerekét előre tekerte jó 10 évvel, ami nincs is olyan távol és mégse holnap lesz. Persze tudjuk, ez csak fikció. Engem nem nyűgözött le különösebben ez a másfél óra. Lehet szeretni ezt a filmet, én mégsem fogom. Megnéztem, mert nagyon vártam. Most elérhető közelségbe került és csalódtam. Többet reméltem. A másik oldalt nézve, az alkotók igyekeztek egy átgondolt alapos világot kitalálni, belezsúfolni mindent amitől emberinek látszanak a már nem is ember lények. A látványra sem lehet panasz. Döbbenetes jelenet amikor láncra verve fényre vonszolják a mutálódott társaikat. Ez elég hatásos és drámai pillanat. Ezen kívül nem sok új színt tudtak hozzátenni a már amúgy is színes vámpírdivat kavalkádhoz. A hegyes fogúak itt is olyan "Penge-szerűen" robbannak szét (sajnos nekem), én unalmasnak találtam a filmet. Lehet bennem van a hiba, de én így láttam, ezt éreztem. A film elején van egy olyan jelenet, amikor Edward ül a kocsijában és nem látszik a visszapillantóban. Később ennek a momentumnak nincs is több szerepe, ilyen drága lenne egy ilyen trükk? Ismert neveket szerződtetni is felesleges volt, nem sok mindent tudtak hozzátenni a szerepekhez, jó most nem lehet nagyot villantani egy akciófilmben. Viszont ennyi erővel valami feltörekvő csillag is eljátszhatta volna a jeleneteket. Tény, Drakula ivadékai reneszánszukat élik a művészet minden ágán a sorozatoktól elkezdve a magukat tényleg vérszívónak képzelő gót picsákig és még kitudja hol a divathullám vége.....

ámen

10/6


3 megjegyzés:

csabex írta...

"szeretek film közben rettegni és a mellettem ülő kezét szorongatni a félelemtől"

Bazmeg, de jó, hogy a "Wolf Man" alatt nem melletted ültem a moziban.... :))))
Szegény Questor... :)))

parkaboy írta...

Nem a kezét szorongattam :)

zsu írta...

Nekem nem jött be a film...sőt.Tulajdonképpen már az is baszta a csőrömet,hogy Edwardnak hívják a főszereplőt...kár,hogy a nőci nem Bella volt és teljes is lett volna a kép.
Amúgy jó az írás! :)

 
Copyright © Filmboncolás Blogger Theme by BloggerThemes & newwpthemes Sponsored by Internet Entrepreneur