2009. december 21., hétfő

A fickó F-el


Mint már azt az előző bejegyzésemben is megpendítettem, szeretnék egy rendhagyó kritikát írni egy főzőműsorról. Már azért rendhagyó, mert elvileg ez egy filmes blog, bár ígéretet kaptam arra, hogy akár könyvkritikát is írhatok. (Na ez azért attól valamivel jobban smakkol a témához.)
Nem, nem lettem sem buzi, sem konyhamalac, de tény, hogy ez a faszinger tud valamit. Gordon Ramsay-ról, a skót mesterszakácsról van szó, akinek a műsora, a Fickó F-el (eredetileg The F word, vagyis az F- betűs szó, ami utal Gordon gyakran elhangzott összekötő szavára, amelyet magyarul Basszusnak fordítanak) a Paprika Tv-n megy mostanában, az előkelő kilencórás sávban.

Nem olvasom az internetes blogokat, így bevallom férfiasan, fingom sincs arról, mekkora sztár ez a csóka kis hazánkban. Angliában mindenesetre meglehetősen nagy, amitől ugyan lehetne még egy tenyérbemászó seggfej is, vagy egy buzi zongorista lovag, ámde mégse. Én akkor figyeltem fel rá, amikor kábé egy hónapja kapcsolgattam a tévét, és feltűnt egy adás, ahol nyomul egy csávó nagyban, jön-megy intézkedik, helyrehozza a dolgokat Ha jól emlékszem, vmi éttermet segített újraformálni, vmi olasz risztorante volt, ha jól emlékszem.

Na szóval. A szitu a következő. Van ez a Gordon nevű fószer (nem, nem a gyurcsány utód miniszterelnök Elkúrtalandban), akinek van egy látványshow-ja, egy látványkonyhája, amelyben mindannyian láthatják, hogy készül a zaba. Minden héten más-más csapat van, és aki jó, az továbbjut, vmi általam sem sejtett középdöntőig? Na mindegy, ez lényegtelen. A csapatokat előétel, főétel és desszert kategóriákban versenyezteti, méghozzá úgy, hogy ki fizet az ötven vendég közül az ételért. Például előételért 50-ből 25-en fizetnek, akkor ez csapnivaló, és szeretett séfem kissé kikel olyankor magából, lehordja a szakácsjelölteket minden baromnak, de nem ez az érdekes, mert ha igaza van, hát akkor igaza van. Aki meg kurvának megy, ugye, ne csodálkozzon, ha jól le, fel és szájba is, ugyebár. A szisztéma ugyan megbukna Magyarországon, mert itt tutira nem fizetne senki se, akkor se, ha jó volt az étel, meg akkor se, ha rossz. Na dehát ilyen ez a prosztó Balkánisztán, ugyibár, magunkra ismerünk, tisztelet a kivételnek.

Ja meg vannak ilyen kis közbetétek, mint a birkái meg a pulykái nevelése, meg a kissé homoerotikus langyi ételkritikusával való bájcsevej, na meg a harmadrendű sztárokkal való főzőcske, ami összességében, mint visszatérő elemek, sokat dobnak az összképen, mert jópofa ez az egész, és még az elején nem tűnik erőltetettnek. Most olvasom, hogy tán megunta Gonrdon a látványkonyházást, és abbahagyta. na ez rá vall. Nem akar több bőrt lenyúzni a rókáról, csak amennyi még neki jólesik.

Miért szeretem Gordon Ramsayt? Mert reménytelenül konzervatív, annak ellenére, hogy egy trágár skót barom. Reménytelenül romantikus a faszi, mert reménytelenül küzd azért, hogy az angol nők végre szeressenek otthon főzni újra, meg a gyermekei ismerjék meg a karalábét és a krumplit nyers állapotban is. Az már csak hab a tortán, hogy közhelyesen fejezzem ki magam, hogy még a vegákat is utálja.

Basszus. Ezt a faszit Neked is látnod kell.

http://tvpaprika.hu/hu/musoraink/a_ficko_f_fel

8/10.
/Kizárólag showműsor kategóriában/

Nincsenek megjegyzések: