2009. december 19., szombat

Avatár (2009)
Amíg friss az élmény.

Kezdhetném talán ott, hogy kijöttünk a moziból, elszívtunk egy szál cigit, mindezt mondhatni majdnem néma csendben. Csak egy-egy sóhaj törte meg az áhítatot. Aztán szép lassan utat talált elvarázsolt agyunkhoz a valóság. Pandora esőerdeje után éles kontraszt a Westend tetőterasz, majd 5 centis hóval. És még a világ is laposabbnak tűnik. Így jár az aki hagyja magát elvarázsolni James Cameron legújabb "agyonhype-olt" filmje által. A varázslat tökéletes, 160 perc pedig túl kevés arra hogy beteljünk a hangulatokkal és a látvánnyal.Cameron bácsira nem mondhatni hogy türelmetlen figura. Ha igazak a pletykák, jó 10 évet ült a babérjain, türelmesen kivárva míg a technika kitipegi a HD-t (amitől már nem esünk hasra) és kézzelfogható közelségbe hozza a 3D-s mozisást. Megérte várni az már biztos. Olyan látványvilág teremtődött, amit nem egyhamar fogok viszontlátni. A technika adott ugyan, de értő kezű mesterből, aki ilyen profin nyúl a dolgokhoz, nem sok rohangál a világon.

Mind térben, mind pedig időben messze járunk. 2143 a dátum, a történet színtere pedig 4.3 fényévre található a földtől. Pandora bolygó, egy mesés hely, de nem túl emberbarát. A légkőr mérgező, a vadállatok barátságtalanok, a vademberek, akarom mondani Na'vi-k sem túl barátságosak. Az ellenségeskedés fő oka, pediglen az, hogy az emberek mindenféle külszini fejtéseken bányásznak egy ércet, melynek kilója 20 milliót creditet ér. Be is próbálkoznak a humánok mindennel, épp csak a nyílt erőszakkal nem. De türelmük már fogytán. Mindenki az avatár projektől várja a megoldást. Itt jön képbe főhősünk Jake Sully. A program létrehozói ugyan eredetileg nem rá, a tolószékes veteránra gondoltak, sokkal inkább az ikertestvérére, aki azonban az elhalálozása miatt már nem vehet részt a programban. Még szerencse hogy Jake génjei is alkalmasak az avatár irányítására, így nem megy veszendőbe a drága pénzen előállított test.Pandorára érkezve egyből nyilvánvalóvá válik, hogy a katonák és a tudósok egymásnak homlokegyenesen eltérő véleménnyel vannak, a probléma megoldását illetően. A tudósok a diplomáciát részesítenék előnyben, probálnák meggyőzni a Na'vikat hogy költözzenek el az érclelőhelyek környékéről. A katonák is ezt akarják, csak kicsit több dirrel-durral. Miles Quatich ezredes legott ráveszi Jake-t hogy jártában keltében, ne csak a tájat csodálja, hanem katonai jellegű infókat is továbbítson hazafelé. Jake persze rábólint, a cserébe felkínált új gerincoszlop igen csábító jutalom egy kis kémkedésért cserébe. Ám érzései és köteleségtudata mindinkább a háttérbe szorul, miközben egyre jobban megismerkedik új testével és a Na'vik népével, miközben Pandora titkai is szép lassan elénk tárulnak. Tegyük gyorsan hozzá, hogy amolyan modern Pocahontas jellegű a történetszál, csak felnőttebb kiadásban. A röhej hogy egyáltalán nem zavaró a párhuzam, egy percig sem fanyalogtam rajta. Sokkal inkább a számat tátottam. Üresjárat nem sok akad, folyamatosan pörögnek az események és noha a végkifejlet borítékolható, nem keressük a kifogásokat és a történet buktatóit. Ámulunk bámulunk, izgulunk, együtt lélegzünk a sztorival. Döbbenet hogy mennyire jól sikerült filmet raktak elénk. Egy kicsit féltem attól, hogy csak a látvány fogja a filmet elvinni a hátán, de nem! A szereplők, a sztori, mind szépen simulnak bele, a látvány által határolt keretbe. Az összhatás pedig... Nos, nem mostanában fogunk hasonlót látni a mozikban.Ha még nem láttál filmet 3D-ben, akkor ez a film tuti 3D hivőt farag belőled. Ha csak egy jót akarsz szórakozni, akkor is ülj be. Garantálom hogy még két órával a film vége után, a vonaton ülve, mikor lecsukod a szemed, Pandorát fogod látni a szemhéjaid mögött.10/10

Jól megszokott IMDB-s linkünk.

És a megszokott trailer.
1 megjegyzés:

Európa az Európaiaké írta...

Hah,én is láttam, igaz nem 3d-ben. nekem továbbra is kicsit hypeolt. És most kivételesen nem Custer kapitánynak szurkoltam.