2009. november 5., csütörtök

Trick 'R Treat (2008)

Csokit vagy csalunk!”


Mindenszentek: az utcákon mindenféle misztikus fények világítanak. Az árnyékokból előbújnak az ijesztő természetfeletti lények: vámpírok, zombik, boszorkányok és szellemek. A maszkok mögött gyerekek édességért kunyizva csengetnek be ,,csokit vagy csalunk!” Az ablakokban gyertyák, az udvaron töklámpások, nekem meg a tököm tele van, hogy minden elbaszott ünnepet átveszünk az amcsiktól (tudom, hogy ez igaziból valami kelta dolog), de akkor is, minek kell minden szart honosítani. Szerencsére minden ilyen ünnepnek megvan a maga jó ízléssel megáldott gyilkológépe, akik összekócolnak egy-két fizimiskát. A köztudatban ez a gyász napja, másnap kibattyogunk a temetőbe és halottainkra emlékezünk, szerencsénkre Michael Dougherty előrukkolt ezzel a méltatlanul mellőzött filmmel, hogy jobb kedvre derítsen minket.

Ma éjjel a holtak (lelkek) szabadon járnak, ne hagyd a töklámpást kialudni és nem esik bajod.

4 történet szabad felfogásban,véresen ahogyan szeretjük, fekete humorral ahogy én szeretem. A közös nevező Halloween éjjele, minden ekkor játszódik, jó nagy adag fanyarsággal és bájjal, a kedvünkért. A város tereit és sikátorait elöntik a különböző ijesztő jelmezbe bújt emberek. Megy a sör és a táncika. A hangulat adott. Történetünk első hőse Wilkins igazgató úr, igazi cukipofa aki szeret tököt barkácsolni a fiacskájával. A második felvonásból megismerkedhetünk ama fiatal csajokkal akik azért érkeznek a városkába (ne kerteljünk), hogy inkább egy nagyot dugjanak, mintsem hogy hagyományt őrizzenek. Jelmezt fel! A legszendébb mi másnak öltözhetne,mint az édes kis Piroskának, talán elkapja a farkas. Esetleg Piroska nem is oly szende... az idő ketyeg, a töklámpások égnek, megismerhetjük iskolások egy csoportját, akik meglátogatják a helyi bányatavat igazi kamasz bátorságpróba következik. Átláthatatlan köd, hideg és sötét. Mi kellhet még. Végül, de nem utolsó sorban bepillantunk az öreg Mr. Kreeg nyugisnak nem mondható esti óráiba. Ő az a pofa akit nem szeretnénk szomszédunknak. Gondolom nem árulok el nagy titkot, ha kikotyogom... Egyik történet szereplőjének sem lesz egyszerű a dolga... és a végére maradt még egy potyautas, a film elején megismerhetünk egy fiatal párt, akik később visszaköszönnek és nem mellesleg félvállról veszik a Halloween misztériumát, meg is lesz a jutalmuk. Szóval 4 és fél történet....(szerintem).

Érdekes dolog amikor a történet előre haladtával a már megismert szereplők és szituációk más perspektívából megint megtörténnek, kapcsolódnak, csak esetleg mondjuk szenvedő alanyként. Agyas elgondolás, áldassuk a forgatókönyv író kezét.
Előkerülnek a városi legendák, meg a darabolós gyilkosok is, persze az izgalomtól nem fog senki beszarni, esetleg a szem fennakadni, az embert mégis elönti a kellemes borzongás. mert ez egy könnyed esti szórakozás,vagy szórakázás a saját kedvünkre mindenféle káros következmény nélkül a jövendőbeli esetleges lelki fejlődés megzavarása nélkül. Lesz utána nyugodt alvás, nem fogunk félve bekukkantani az ajtó mögé, esetleg remegő térdekkel lehasalni, hogy belessünk az ágy alá nem bújt-e ott el valami rém, a legesetlegesebb dolog, hogy hatalmas vigyorral konstatáljuk a film alakulását.

Azon kedves olvasó, aki szereti a picit morbid, ámde véres csavaros történettel megáldott lelkes alkotásokat az lesz az előbb említett mosolygós, aki meg nem, az fejvakarva felnyög, legyen má'n vége. Szóval adtak a készítők 4 rövid, de annál frappánsabb történetet melyek nem nélkülözik az eredetiséget. A történetek végén mindig találunk egy fasza poént. És ez a csattanó véres, rossz vicc... de nem nekünk. Mi szeretjük az ilyet. Tök jó hangulatot áraszt a történetben néhol feltűnő képregény-paneles megoldás... Kapunk egy támpontot a történet térben elhelyezéshez, mert bár minden szál összefut, akadnak időbeli eltérések. Azt hallottam, hogy a film körül nem ment minden simán, soká kallódott a stúdió(k) polcain, míg végül bemutatásra került. Mozi, mint olyan szóba sem jöhet, talán DVD-n kiadják, akkor bekerül a gyűjteményembe. Remélem a tiétekbe is!

A lényeg kedves gyerekek: a Halloween nem vicc, ne űzzetek belőle tréfát, és ne fújjátok el a gyertyát!!!
Ámen.
10/9

Nincsenek megjegyzések: