Deadgirl (2008)


Egy igen figyelemfelkeltő fülszöveget olvasván rendkívül kíváncsian vártam már eme film megtekintését. Egy női holttest, és begerjedt fiatalemberek. Mi sül ki ebből? Úgy értem, ez nem az a szokásos klisés helyzet, mint pl. fiatalok egy csoportja bulizni indul az erdőbe, vagy új lakásba költözik a házaspár, esetleg néhányan egy bezárt helyen ébrednek. Ezeket a témákat kurvára elcsépelték, könyörgöm, ne több ilyet!
A film direktorai nem igazán készítettek nagyobb és ismert mozit, ezért aztán nem sokat tudni róluk. Nyilvánvalóan független alkotás (nem hinném, hogy hálivúd vevő lenne ilyesmire, meg bármiféle ötletes és újszerű sztorira), azonban ez nem látszik meg az elkészült művön. Azaz, a maszkok, trükkök jók, a színészek is jól alakítanak.
Nézzük magát a munkát:
Rickie és J.T. jóbarátok. Az unalmas iskola helyett úgy döntenek, ideje egy kis iszogatásnak, úgyhogy irány a rég elhagyott bolondokháza, amely a városon kívül áll. Érdekes ötlet, ha én sörözni akarok, akkor elmegyek kocsmába, nem romos és kísértetjárta épületekbe, vagy ravatalozóba, sem pedig az erdőbe, de a franc sem tudja arrafelé milyen hülyeség dívik. No meg egy kocsmában nem sok esély van arra, hogy mondjuk találjunk egy kis kutya általi megkergetés után egy meztelenül lekötözött nőt. (Vazz, lehet, hogy nekem is máshova kellene járnom piázgatni???) A hölgy egy nejlonnal van letakarva, és testileg igen kívánatos, ráadásul még mozog is, bár beszélni azt nem tud. Álomnő. Bár a szemei egy kissé furcsák, és elég bozontos az én ízlésemnek ott puncitájékon, de azért megérne egy pár numerát… J.T. is így gondolja, ezért a tiltakozó Rickie-t szájonpattintja, és elhajtja a francba. Később felkeresi, és elnézést kér, majd visszahívja a titokzatos fehérnéphez, ahol borzasztó dolgot mesél neki. Ugyanis kitörte a nyakát háromszor a nőnek, de még mindig él. Demonstrációként belelő egy párat pisztollyal, és valóban: az tovább él. Vagyis inkább funkcionál szexuális játékszerként. Rickie még ezek után sem kívánja kihasználni az adódó lehetőséget némi kielégülésre. (LÚZER). Legközelebbi látogatása során már ott találja másik osztálytársát, Wheeler-t is, aki vígan keféli a hölgyet. J.T. ugyanis úgy gondolta, megossza a husit mással is. Ez már sok, ezért ki akarja szabadítani éjjel a ribit, ám csak félig megy neki, mivel az őrjöngeni kezd.
Rickie inkább tovább stíröli azt az élő csajt, Joanne-t, akibe szerelmes, ám ezért is jól összeverik, méghozzá annak a faszija. Wheeler is kap rendesen, és dühében kikotyogja, hogy van ám nekik saját szexrabszolgájuk, ezért aztán ennek jutalmaként arra kényszerítik őket, hogy mutassák meg a nőt. Jól rábaszik erre Joanne kemény párja J.T. pedig már szinte odaköltözik halott ribihez, mintha bele is szerelmesedett volna. Barátja azonban véget akar vetni már ennek az egésznek, főként mivel frissítésképpen elrabolják már az ő Joanna-jét. És végül beteljesedik egy szerelem. Nagyon romantikus, a maga bizarr módján.

Hát ez a nem mindennapi történet.
Ami zavaró volt, az az igen gyakori üresjárat, mintha elfeledkeztek volna arról, hogy ez egy horrorfilm akar lenni. Már a sokadik olyan múvi továbbá, amelynél megint odatenném a dráma jelzőt is, bár azzal nehezebb lenne eladni, bizonyára. Azt meg kell hagyni, érdekes, és a képi megvalósítása is jól sikerült. És igen, a vége felé bizony igencsak horror-jelleget kap. Én ugyan többre számítottam, pörgésre, nagyobb izgalomra, tudjátok, amit az ember egy horror esetén elvár, szóval nem csak horrorisztikus témát. Egyszer érdemes megtekinteni érdekessége miatt, de nem lesz kultusz belőle, az bizonyos. A nő állapotára nincs magyarázat, de az úgyis csak elrontotta volna a játékot, hiszen a valóságban sem találsz mindenre választ, főként, ha nem is igazán keresed, és megelégedsz azzal, amit kapsz. Esetünkben egy halott muffal. Pesszimista hangvételét csak fokozza a szomorkás zene, ez már megint csak nem tesz jót a feszültségnek, illetve annak hiányának. A film némileg perverz is, ugye, de az sosem baj, és kegyetlen is, mint maga az emberi elme. Igazi új generációs mozi, hiszen régen nem volt olyan alacsony szinten az emberi psziché, hogy valóban eszébe jusson egy kiszolgáltatott áldozatot (?) így kihasználni, mint a szereplő tinédzserek.
Aszondom, nézze meg a kedves olvasó, mert minden felsorolt negatívum mellett egy ilyen történetet nem szabad kihagyni. Nekromantikus.
10-ből 6 és fél.




0 megjegyzés:

 
Copyright © Filmboncolás Blogger Theme by BloggerThemes & newwpthemes Sponsored by Internet Entrepreneur