Egy amerikai farkasember Londonban - An American Werewolf in London (1981)



-->
Filmes alapvetések kimeríthetetlen tárházát biztosítják a rémfilmek szerelmeseinek a vámpír, sorozatgyilkos, vagy a feledhetetlen kategóriába tartozó óriás hüllők, a béna mellényúlások. És sajnos, legalább ennyire elcsépelt a felsorolásból mellőzött farkasemberes történetek tömkelege is. Szóval, a filmgyárak egyik kedvenc visszatérő réme időnként felbukkan több-kevesebb sikerre.l Az alap a King-féle Ezüst pisztolygolyók, vagy nem is oly rég még az Underworld vámpírra vadászó ázott kutyaszagú farkasai hódítottak a vásznon, és ott volt a felemás Van Helsing, vagy a jól összerántott Dog Soldiers stb... Eme leírás is bizonyítja nincsenek mellőzve, időnként leporolják a bestoppolt naftalinszagú jelmezeket, amint valamelyik rendező úrnak kiürült a malacperselye, és a kedves feleség hisztizik egy új nercbundáért, apa összedob valami lerágott-csont farkasemberes produktumot. Aztán jönnek az előzetesek... A csábító a mézesmadzag, mi meg majd jól beülünk a moziba és lesz nagy pénzcsörgés, lesz bunda, új limuzin meg 600 folytatás.
Jack (Griffin Dunne) és David (David Naughton) a két kalandra éhes turista európai barangolásának jelenlegi helyszíne egy eldugott kis angol falu, a hozzátartozó ködös tájképpel, szürkeség, birkák, meg a nem Shakespeare-en szocializálódott bájos helybeliek. Kocsmába tévedvén valami melegítő nedűre szomjazva, az angolok hűvös arroganciája fogadja őket. Gúnyos megjegyzésekből nincs hiány, nem is csoda hát, az élcelődés után nem veszik komolyan a jó tanácsokat sem. Útról le ne lépj! Kerüld a mocsarat!
Hőseink valami rossz tréfának vélik a dolgot és persze szarnak az intelmekre. Lesz még nagyobb köd, farkas-vonyítás, para, futás, sikítás, csupa férfiatlan dolog. Hehehe. Így nem is jutnak nagyon messze, David a kórházba... Jack a temetőbe.
Túlélő hősünk soká lábadozik az angolok kedvenc klinikáján, ahogy lenni szokott unalmában jól össze is melegszik az egyik ápolónővel, elvégre ez minden férfi álma. No persze, nem lehet minden happy, halott barátja Jack kísérteni kezdi (ez egy ilyen film) és kérleli legyen férfi, nyírja ki magát. A laikusok persze most felhúzott szemöldökkel ülnek és néznek tanácstalan, most mi a szar van? Majd mindjárt megtudjátok... Csak egy reklám.
A kórház pályát tévesztett főorvosa nyomozásba kezd, a szálak persze, hogy a ködös kisvároskába vezetnek. Itt az egyik beszari alaktól megtudjuk Dávidka át fog alakulni, de nehogy valami hernyó-pillangó metamorfózisra gondoljunk, hanem valami olyasmire amely miatt emberek fognak meghalni. Végül hiába minden melléduma, megtörténik az átalakulás és erre egy jó órát kell várni, de megéri. A látvány valami eszméletlen, szerintem a film elkészültének évében(1981) a legkibaszottabb trükk volt. (Versenyre kel a másik legistencsászárabb Hellraiser-mutatvánnyal, amikor is a faszi életre kell a padlóra cseppent vértől). Ezek semmi máshoz nem foghatók. Nos, az immáron farkasszőrbe bújt antihős kegyetlen ámokfutásba kezd. Az utcabeliekkel kezdve, bezárólag a Temze parti hajléktalanokkal.
Másnap ráébredvén tettei súlyára, az unalmas önmarcangolás helyett a megölt lelkek társaságában tölti idejét. Persze ma sem lesz érfelvágás, csak a szokásos esti farkasosdi, a mai helyszín egy pornó-mozi, ahol Jack széteső-félben még elmond egy monológot. Aztán a perverz nézők álló farokkal pusztulnak. Lesz nagy baleset az utcán, persze nem a statisztikák miatt... Meg sok-sok vér, még több tetemmel. Aztán gyorsan legördül a függöny, akarom mondani szaladnak a betűk lentről felfelé.
A rendező a forgatókönyvet is jegyző John Landis (Harapós nő, Három amigo, Oscar), minden cicoma és felesleges percek nélküli, de annál faszább iróniát sem nélkülöző történetet kerekített. A trükkökért felelős Rick Bakernek azóta van vagy 6 Oscar-szobor a polcán. Ez így elég impozáns, szerintem. Viszont amikor újra megnéztem a filmet és picit utána olvasgattam az internet csodálatos világán, mit gondolnak mások a műről, találtam egy ilyen hozzászólást- ''Jó film és a látvány önmagáért beszél, jól meg van csinálva, de a Ginger Snaps sokkal jobb ennél, élethűbb a farkasember, és a történet is nagyon ott van.,," Na, én ennél a pontnál elkezdtem visítani, mi a lószar köze van ennek a két filmnek egymáshoz , jamegvan, abban is farkasember szerepel... Ezen kívül??????

Viszont észrevettem egy bájos dolgot is (hála a "Harv Eszter" egyik írójának), a filmben a dalok a holdról szólnak, nem tudtam mi a fura a zenében, kösz az infót! Jók legyetek,szép álmokat! Én meg addig futok a holddal! Azért nem írtam ide, betűkkel, hogy váuuuuu (vonyítás), mert az olyan erőltetett, hopsz... Leírtam.
10/9



0 megjegyzés:

 
Copyright © Filmboncolás Blogger Theme by BloggerThemes & newwpthemes Sponsored by Internet Entrepreneur