Alien Vs. Hunter (2008)


Most mondhatnátok, hogy nem vagyok normális. Valami van is ebben. Január elsején, enyhén másnapos fejjel filmet nézni - nincs ezzel semmi baj, hazánkban még rengetegen cselekednek így. De hogy egy garantáltan szar filmet végig kínlódni? Na ez az önkínzás Himalájája. Nem beszélve a babonáról, miszerint, amit Új Év napján teszel, az kísér egész évben, meglehetősen merész cselekedet volt ez részemről...
Hogy honnan is vettem előítéleteimet az Alien Vs. Hunter irányába? Nem kellene ecsetelni különösebben, de azért megemlítem. Arról ne is beszéljünk, hogy a címe enyhén ismerős valahonnan, de a pofátlanság csúcsa, hogy a film borítója is, és a betűtípusa is, amelyen pórias egyszerűséggel tüntették fel az "Alien Vs. Predator" mintájára, hogy: AVH. Na, nekünk magyaroknak már ennyi is elég ahhoz, hogy felálljon a szőr a hátunkon, ám még ez sem rettentett vissza. Meg kellett néznem, hogy megadjam Kedves Olvasó nektek az intő jelet: kerüljétek nagy ívben!
Tisztázok valamit: ha azt írom, hogy valamit ne nézz meg, az nem azt jelenti, hogy valóban sose tekintsd meg, vagy, ha ajánlom, akkor rohanj a moziba. Nem ám. Döntsd el magadtól, ne hallgass rám, majd utólag eldöntöd, igazam volt-e? Én is sok hülye kritikát olvastam régebben, de az emberek különböznek, ne vedd Szentírásnak szavaimat, lehet, hogy Neked tetszeni fog, amit én rühellek.
Márpedig ez a film ebbe a kategóriába esik.
Scott Harper, a mű rendezője már sok filmben közreműködött, de csak, mint effektes, és egyéb tányérnyalója a Hálivúdi filmbiznisznek. Ám jött a gondolat, tegyünk valamit, törjünk ki, és lépjünk elő, mint tehetséges filmkészítő, és ezt sajnos tett is követte, a "Szuperkrokodil" című film, amely az IMDB-n laza 1,5-öt nyert el a 10-ből, kőkemény b-kategóriás minőségével. Jelen múvink pedig 1,6 - ot. Akkor az milyen lehetett, vazz???
Főszereplőnk, William Katt, aki leginkább valami különc homokosnak néz ki, főként sorozatokban pazarolta tehetségét, de neve ismerős volt nekem rögtön a jobb sorsra érdemes "Piranha" című film feldolgozásából, de szerepelt olyan nagyívű alkotásokban is, mint a "Kíborg 4." is... Összejött tehát egy nagy "tím", fos rendező, huszadrangú színész, és egy lopott történet dizájnostúl, mi kell még egy nagy durranáshoz?
Le is pötyögöm a szanaszét komplikált történetet:
Főhősünk újságíró, aki szemtanúja egy űrhajó lezuhanásának, és amikor a helyi zsaruval odamennek, akkor a fakabát kinyírásának is, egy predator és alien ötvözetének készült lény által. A rémületet fokozza egy nigger csaj is, aki túlélője családja megölésének, de ez nem olyan biztos, én legalábbis ezt vettem ki ebböl a katyvaszból, és folyton parázik a film folyamán. Elindulnak a nemtudomhova, és segítséget hívnak két ember személyében, de jön egy geci nagy CG-pók, és lelöki a felmentősereg kocsiját az útról, ám az egyik fickó élve marad, amelyiknek az ertéelklub műsorajánló faszija a magyar hangja, rögvest meg is utáltam... Megtudjuk továbbá, hogy van két ellenfél is, egymásra vadásznak, egyik a filmekből összetolvajolt lény a pókjával, a másik meg egy 50'-es évekbeli sci-fi robotjára hajaz.
Túlélőink elmennek valami épületbe, néhány társukhoz, akikről nem derül ki, hogy kik és minek vannak ott, csak annyit tudunk meg, hogy a hegyek között vannak valamiért. Megszületik a logikus döntés: ne meneküljünk a picsába, hogy hívjuk a hadsereget, a nemzetőrséget, vagy a magyar gárdát, hanem menjünk el valami Valentin nevű faszhoz, mert az jobb megoldás. És természetesen egy csatornarendszeren keresztül, mivel a két egymásra vadászó élőlény, meg a pók, (az a predatormásolaté), biztos őket keresik, hogy megöljék őket. És tényleg, egy embert ki is nyírnak, de a fene sem tudja kit a sok közömbös karakter közül.
Megérkeznek Valentinhoz, akiről kiderül, hogy egy fegyverbuzi hegylakó, aki nem szereti az amerikai hadsereget. Ez ebből a párbeszédből derül ki, amelyet lányával folytatnak:
-Hívjuk a hadsereget!
-Ó, ne, apa nem igazán szereti a hadsereget!

Tehát a világ és szaros életük megmentése azon függ, hogy a bajszos fegyvermániás fasz nincs oda a hadseregért. Nem is értesítenek senkit ám, hanem elindulnak, míg Valentin birokra kel a zöld lézereket lövöldöző robotszerű izével. Nagy nehezen megússza, na, erre lelépnének, de természetesen a csapat kettészakad, a menekülő emberekre, és Valentinra, aki az újságíróval fel akarja tartani a lényt, vagy lényeket, vagy csak ki akarják verni egymás répáját a bozótosban... De összetalálkoznak néhány jó haverral, mind felfegyverzett kommandós, valamiféle gárdisták, és hasonlítanak is a hazaiakhoz abban, hogy állandóan sörösdoboz van a pofájuk előtt. Olyannyira kemények, hogy az egyiknél van egy rohadt vállról indítható rakéta is, na ezt kapd ki, de mind elhullanak, kivéve a seriff-szemüveges és persze a főszereplő. A másik brigád eközben valami alagúton egyenesen a földönkívüli űrhajóba megy be, mer' az csak úgy nyitva van, el is hoznak onnak valami fegyvert. Biztosan az, mer' olyan. Összejön a csapat, és ismételten eldöntik, hogy nincs értelme menekülni (???), egyszerűbb csapdát állítani a gonosznak. Na ez persze lófaszt sem sikerül, de a robot-szerű élőlény megkegyelmez nekik. És aztán jön egy marha nagy csattanó, ami poénos, ez tényleg mindent visz, persze baszok elmondani, ám ez sem menti meg a másfél órás szenvedéseimet. Hát ennyi.
Mindeközben olyan kérdésekkel szembesülünk például, hogy hogyan képes egy olyan élőlény bárkit is elkapni, amelyiknek olyan a látása, mintha katedrálüvegen át nézne az éjszakába, a másik meg kezdetleges célkereszten át vakoskodik. Szóval vak vadász világtalant. Az is felmerül bennem, hogy 2008 legszánalmasabb fosfilmjei miért (lásd még "A Halál Völgye") szépiasárga színben folynak, persze az éjszakai felvételek meg kékben??? És ismét tudakozódnék, melyik mocskos állatnak jutott eszébe, hogy a szörnyeteg mutatásakor alkalmazzunk 1900-as évek féle filmtrükköt, mintha Chaplint mutatnánk???
Megmondom a frankót: a régi, 80'-as évek B-moziai szórakoztatóak és szívet melengetően bájosak, mert van bennük némi önirónia, látszik, hogy alkotóik nem vették véresen komolyan az egészet. De jelenünkben az ilyen filmekben nincs. Igenis, eladom, és te megzabálod, ez bazmeg egy kurva csont, amit meg kell rágnod. Hát ezért szar ez az egész. meg az ötlet hiányában, meg a normális alkotógárda hiányában. Egyetlen szó jellemzi: a MIÉRT? Alaptalan, nem látok motivációt az érdektelen figurák tetteiben. És persze nem beszélve arról, hogy kidolgozatlan karakterek küszködnek, céltalanul, az ember leginkább azért drukkol, hogy valaki nyírja ki őket., mert én szégyellem ezt a kaotikus szart.
Lényeg: 10/1
Borzalom.
Utóírat: A magyar filmforgalmazók mi a faszért ilyen filmeket szinkronizálnak nekünk, és dobnak piacra???

5 megjegyzés:

bojtosgabor írta...

Katt azért olyan filmekben is szerepelt, mint a House, vagy a Carrie.;) Kár, hogy ő is a lecsúszott színészek közé került, akik már bármit elvállalnak.

http://darksidemovie.freeblog.hu/archives/2008/11/12/Az_Idegen_es_a_vadasz_harcaAvH_Alien_vs_Hunter_2007/

Amúgy jó a blog Csabex, csak így tovább.:)

csabex írta...

Köszi...:)

Névtelen írta...

Hö hö höhöhöhö
"ÁVH"

SzTommi írta...

Húha...
A leírás igen szórakoztató volt :)
Minden kedvem elment a film megtekintésétől..Az utolsó rugás pedig a Trailer volt. Szánalmasan néz ki. Óriás pókok?!?
uhh

csabex írta...

Szerintem adj neki egy esélyt. Ez a film az a kategória, amit haverokkal és sok sörrel kell végignézni, akkor nagyon szórakoztató!!!
Amúgy fájdalmas.

 
Copyright © Filmboncolás Blogger Theme by BloggerThemes & newwpthemes Sponsored by Internet Entrepreneur