2008. december 6., szombat

Re-Animator - Az újraélesztő - Re-animator (1985)1985, Zürichben történt, hogy Dr. Gruber meghalt, de egy lelkes tanuló orvosnak sikerült felélesztenie halottaiból. Igaz, túl sok újraélesztőt kapott és kirobbantak a szemei. Hát igen, nehéz az ifjú doki sorsa. Repítsük is gyorsan a fiatal és különc Herbert West - et Amerikába, ahol folytathatja is ámokfutását, és albérlő társra lelhet bizonyos Dan Cain személyében. Hát, ez a West gyerek nem sokat tétlenkedik, hogy bebizonyítsa mekkora egy arcba mászó alak. Gyorsan el is kezdi furcsa ténykedését.

Sokunkat foglalkoztat, miként is lehetne elkerülni az elkerülhetetlent. Mellőzni a találkát a kaszással. A kozmetikai cégek meg is tesznek ennek érdekében mindent. Nagy varázslóink is megpróbálták kikeverni a saját élet-elixírjeiket és valljuk be, mi is szeretnénk ha, léteznének orvosságok, csodák. Megannyi történetből tudhatnánk, nem vezet semmi jóra, ha az életnek nevezett valami tűrőképességét tesszük próbára. Tehát, ne kísértsétek a sorsot, semmi zöld trutymó kotyvasztás a garázsban! A film ötletét adó H.P. Lovecraft mű nem ma íródott és az 1900-as években játszódik. Igaz, a film se egy mai gyerek, de még ma is aktuális., hála a zseniális alapanyagnak. Szóval térjünk is vissza a történethez, ami nem is játszódhatna máshol, mint Amerikában,(észrevettétek, hogy MINDEN itt történik, itt lesz árvíz, itt élednek fel elfeledett őslények, meg szabadulnak el vírusok és ide szállnak le ufo-k).

West valamiért vonzódik a halottakhoz. Legyen az ember vagy állat, és ennek gyorsan tanúbizonyságát is teszi, a ház macskájával. Tudjuk, az első lépés a legnehezebb. Dan este furcsa zajokra ébredvén lemegy az alagsorba. Azt mondják a macskáknak kilenc élete van, vagy lehet csak ez a West gyerek rosszalkodott? Mindegy, sok mindenre jó a baseball-ütő. Ezek után láthatjuk, hogy a szer hatására megint feléled a macska (már csak hét élete maradt), persze a cica morcos, és én sem nevetnék, ha ilyen állapotban lennék. West, és újonnan verbuvált kispajtása lebuknak, hogy milyen ördögi dolgokat művelnek, ezért udvariasan megkérik őket takarodjanak el az egyetemről. Egy észérvekhez szokott embernek, mint amilyen a dékán, nehéz elfogadnia az efféle dolgokat, és különben is, ez egy ilyen film. Miután eltanácsolják a srácokat, végső elkeseredésükben, hogy bizonyítsák igazukat, belopóznak a hullaházba. Szabad a gazda! Bizony, élesztgetni akarnak. a siker elkerülhetetlen, igaz picit zabolázhatatlan lett az alany, és mivel most nincs kéznél baseballütő, jó lesz az orvosi flex-gép is.
Dr. Carl Hill (hőseink ötlettelen tanára) rájön a turpisságra (ha még nem említettem volna, ő is plátói szerelmet táplál Dan szerelme Megan iránt), ezért halnia kell. Így ő is gyorsan elhagyja sorainkat. Igaz, még egy kísérlet hátra van. A hatóanyag tényleg hat, viszont minden más kicsúszik hőseink kezeiből. Az újjáélesztett Hill doktor szó szerint fejvesztve menekül West szérumával és Megan is, pedig nem hiszem, hogy menni akart. A dokinak saját tervei vannak. Jöhet is a finálé. Elég érdekes, amikor a patológián felkelnek a különböző balesetben elhunytak. Végül is minden jó, ha jó a vége. Vagy nem is……

A film tele van vicces jelenetekkel. Tényleg sok poén van benne. Még ma is, ennyi idő
elteltével is élvezhető mű, Lovecraft kitűnő alapanyagot adott a filmnek, persze átértelmezték
rendesen. Ez az a film, amelyik időnként visszakívánkozik a dvd-lejátszóba. Nagyon véresre sikeredett, nem’tom eldönteni melyik durvább a brutalitás vagy a brutális történet. Tényleg nem véletlen a tv-ben a 18-as karika. Hehe. Ötletes, csak másolni lehet. Nagy hatással volt az akkori rock zenére, a popkultúrára, a szabadkőművesekre ,a fejlődésemre meg még a halál tudja kikre.
Olvastam a film alapötletét adó novellát, ennek tudatában engem nem zavart a történeti hűség mellőzése, mert remekül van megoldva a film minden egyes perce. Méltán lett kultikus darab. A történet megélt még két folytatást. Remélem senkinek nem jut eszébe előkapni ezt a filmet is a cilinderből és valami észvesztően szar remake-t forgatni belőle!
10-ből 11. Ámen.

Nincsenek megjegyzések: