2008. december 18., csütörtök

Boncasztal - Pathology (2008)


Hol is kezdjem? Létezik egy "Heroes" című sorozat, és ez a film az egyik főbb szereplő szárnypróbálgatása (tudtommal). Ezért néztem meg a filmet. Elfogultságból. Na jó, meg persze azért, mert szeretjük a véres filmeket. Ez a cikk is a gépem elveszett mappáiban pangott volna, egy kellemes törlésre várva…. a sors fintora, hogy a múltkor Csabex is hullaházas filmről írt. Szóval ez most egy kis kontra.

A film elején láthatunk egy kis cuki bábjátékot. Morbid lelkületű boncnokok tréfálkoznak a már megboldogultakkal. Gondolom ez már alapjaiban sok embernél kivágja a biztosítékot. Tehát, ha valaki érzékeny az ilyen gusztusosnak nem nevezhető dolgokra, ezt a filmet felejtse is el.


Ted Gray három hónapot vendégszerepelhet a Metropolitan egyetem egészségügy csapatában. Itt már az első pillanattól elkezdődik egy ki-a-nagyobb-alfahím versengés a helyi ügyeletes szépfiúval meg annak kis bandájával.
Mit is tehetne az ember, ha tele van kihívásokkal, kételyekkel meg szétveti az a bizonyos versenyszellem? Játszik. Belemegy a jóindulattal is csak őrültnek nevezhető játékokba. Ted is pontosan ezt teszi. Viszont a játék bonyolódik és egyre kiszámíthatatlanabb lesz. Ted bekerül egy titkos társaságba, ahol különböző módokon gyilkolnak és a lényeg, ki fejti meg előbb mitől halt meg az ember. Bizony, főhősünk jól játszik. Mi meg csak nézünk. Megszűnik az erkölcs, elmosódnak a határok, itt nincs jó és helytelen, csak az elkerülhetetlen halál a fonal végén, de igazán, csak a film végére derülhet ki, ki szopat kit.
Ted megejti első gyilkosságát, egy olyan férfin, aki kivégezte gyermekeit és feleségét, de ön- magát már nem tudta rendesen elintézni ezért intenzív osztályon ápolják. Igen, ez egy érdekes dilemma, ki a bűnös? Ki érdemli meg Isten kegyelmét? Vagy ki fog hamarabb találkozni a haverokkal a pokol bugyraiban? Kedves gyerekek, az erkölcs és a biblia délutáni okító műsorát láthatjátok.
Az egyik szép és kedves orvosgyakornok Juliette elviszi szereplőnket és bemutatja neki az édesapukáját, aki volt olyan szíves és kiskorában megerőszakolta. Jöhet a megtorlás. Igen, az ember maga is ezt tenné bizonyos helyzetekben. Kifolyatná egy-két ember vérét, hogy igazságot leljen és békét. Persze mi van akkor, ha ez csak kamu volt és mi valaki mást ölünk meg, mert itt most pontosan ez történik. Ted egyre lejjebb süllyedvén elveszti saját énjét és új értékrendre tesz szert, ahol a drog, a szex és persze a gyilkosság a mérvadó. Aztán persze a játék túlnő mindenkin és egyre veszélyesebb lesz, de itt nincs kiszállás, nincs visszakozás, eldurvult a hecc.
Ted menyasszonya a városba költözik, ezért próbál kikerülni a társaságból. Persze ez nem könnyű. Meg aztán persze folyton ott motoszkál az emberben a rossz előérzet, de mindig elhessegeti. Mert úgysem történhet semmi baj, minden rendben. Persze aztán lassul a szív, míg végül megáll, aztán könnyesek lesznek a szemek és végül, mégis csak eljött a jogos bosszú ideje. De, ha a végén lehull a függöny és találkozunk a bábok igazi mozgatójával (talán), akkor lesznek csak igazán kerek szemek.

Igazi jó kis csattanót tehettek volna a végére, de maradt ez az elcsépelt végjáték. Aki látott már ilyen filmet, annak újat nem tud mutatni ez sem. Előre kiszámítható. Ezt nem szerettem volna így leírni, de nem tehetek mást. Sokan fognak párhuzamot vonni az Anatómia című filmmel, joggal. Szeretem az ellentmondásokat, vagy az ellentmondások szeretnek engem, de ez a film inkább thriller, mint horror. Durva jelenetek vannak benne, de csak ennyi. Nekem a horror az, amikor feláll a szőr a hátamon, letépem a fotel karfáját, és ha kimegyek a mosdóba akkor körbe nézek nem-e áll valami a hátam mögött. Egyedül csak a véres jeleneteknek köszönhető, hogy nagyon kellemes alkotás kerekedett a végére. A trükkök nagyon élethűre sikeredtek. Utoljára talán a Fűrész első részénél szorult ennyire össze a gyomrom, az volt ennyire gyomorforgató. Egész tűrhető film, csak nekem hiányzott valami megnemtudomfogalmazni mi, csak egy hiányérzet a film végéig. Nem egy tökéletes darab, nem rossz, ennyi! Közepes.
10/5

Nincsenek megjegyzések: