2008. december 22., hétfő

Amikor megállt a Föld - The Day The Earth Stood Still (2008)Valamiért, valamilyen titokzatos okból emberemlékezet óta foglalkoztatja sárgolyónk fantáziával megáldott lakóit, hogy bolygónk elpusztul. Pontosabban elpusztítják. Becsapódik egy meteor (armagedeon), vagy leáll a Mag, vagy csak simán útban vagyunk a nagy űrsztrádának (Galaxis útikalauz stopposoknak). Stb., estig folytathatnám. Esetünkben az űrből érkező hatalmas lézerpisztollyal-Föld-elpusztító-szándékú kis zöld lényekről van szó.
Helen (Jennifer Connelly), mikro-biológusként éldegéli mindennapjait. Hirtelen megjelenik nála a nemzetbiztonság. Ajjaj. Kocsiba be, helikopterre fel, titkos bázisra le. Valami nagy zűr lehet, mert összerántottak más agytrösztöket is különböző szakterületekről. Van itt még rengeteg büszke amcsi katona is hatalmas fegyverekkel (szerintem félnek valamitől). Rövid tájékoztatót tartanak a tisztelt egybegyűlteknek: ismeretlen objektum közelit a Föld felé, pontosabban Manhattan-be. Vagy azért mert régen volt egy ilyen fiúcsapat, vagy csak azért, mert az Amerikában van. A Central Park a helyszín. Én azért nagyon örülök, hogy nem hozzánk jött. Igaz, nem is férne el a kertben, maximum a szomszéd golfpályáján. Bezony, má megen Amerikában leszállt egy ufo. Amit mindenki aszteroidának vélt az igazándiból egy űrhajó, vagyis egy bazi nagy gömb. Hála az egyik túlbuzgó katona gyorsan leadott lövésének, meghiúsul a kapcsolatfelvétel. Az idegen látszólag holtan esik össze. Cserébe kapunk egy nagy és elpusztíthatatlan robotot. GORT. Az idegent megmentendő gyorsan megműtik, de a rút és furcsa külső érzékeny belsőt takar. A testből előbukkan Keanu Reeves, aki koránt sem olyan ártatlan, mint a ma született bárány. A tini-lányok mind lefolynak a mozi székekről. Gyorsan kiderül mindenkinek más tervei vannak az idegennel, aki Klaatu-nak nevezi magát.
Gyorsan bemutatjuk, ha a világunk sorsáról van szó mennyire primitívek tudunk lenni. Klaatu bemutat egy látványos szökést, közben a hadsereg ostromolja a Central Parkban lévő robotot. Reménytelenek...
Bolygónk több pontján is megjelentek kisebb gömbök. Meg is tudhatjuk, hogy mintavétel céljából. Ezek nem éccaka gyünnek suttyomban, hanem nappal gyűjtögetnek. Különféle élőlényeket, kivéve egyet. Embert. Kedvenc idegenünk beavat minket a nagy trükk titkaiba. Az ember, mint olyan, hajlamos kinyírni nemcsak önnönmagát, hanem a szülőbolygóját is. Voálá. Ezért a gondos idegenek elpusztítják a Földet, hogy azután benépesítsék újra, nélkülünk. Nincs love, nincs meki, nem lesz kec-mec. Beindul a nagy emberdarálás. Erre, tessék! Klaatu észbe kap. Beindul a versenyfutás. Mégiscsak, meg kell menteni minket, már nem is csak magunktól, hanem a beindult pusztító gépezettől is. Vajon sikerül-e?

Szerintem nagy siker lesz a mozikban. Aki teheti, ott nézze meg. Ne a monitor elé görnyedve. Igazán látványos alkotás sikeredett megint. Egy újabb régi film nagy költségű felturbósított változatát láthattuk. az eredeti 1951-es (bizony, fekete-fehér, repülő csészealjjal).

Hiába a hatalmas költségvetés. az aktualizálás, ahogy minket, úgy a filmet sem mentheti meg semmi. Nem sikerült maradandót alkotni. Reeves azt nyilatkozta valahol,, az eredetihez képest ő abban más, hogy "egy embertestű idegen, míg az eredetiben egy idegentestű ember volt’’. Értem én, mély filozófiai háttér kell, meg Keanu Reeves szomorú kutyaszemei. Én azért jobban féltem volna egy kis zöld gusztustalan marslakótól.
Csak azért adok ennyi pontot, mert szeretjük Keanu-t.
10/7
az eredeti:

Nincsenek megjegyzések: