2008. december 26., péntek

Amikor megállt a Föld - The Day The Earth Stood Still (2008)


Nos, nem állt meg. Meg csak le sem lassított. Közömbösen haladt tovább az évmilliárdok óta megszokott útján, miközben én azon gondolkoztam, hogy mikor látok végre egy olyan filmet, amit nem kell óhatatlanul lefikáznom. Nem mintha kifinomult ízléssel rendelkeznék, de egyre kevesebb filmre merem azt mondani, hogy húúú mekkora film ez, kötelező megnézni mindenkinek! Ismét egy átlagos alkotásba futottam hát bele, pedig ezt is nagy reménykedések közepette vártam.

A jó filmhez való recepttel nem is volt probléma. Az alap sztori, még ha egy 51-es film remake-éről van is szó, jó. A főszereplő is megfelelő, Keanu Reeves nem egy alakítása emlékezetes számomra. Itt sem rajta múlott a dolog. Hozzáértő mixer hiányában, nem finom koktél lett a filmből, hanem csak valami pancs. És még mindig nem értem, hogy mi a gond itt.

Pár szó a tartalomról.

A mostanában oly divatossá vált öko-thriller műfaja került ismét terítékre. A készítők azonban biztosra mentek. Itt most nem a természet fordul ellenünk, hanem a gonosz/segítőkész idegenek (a kívánt rész aláhúzandó). Megóvandó kis sárgolyón természeti erőforrásait (merthogy oly kevés a földhöz hasonló, lakható bolygó az univerzumban, és mi nem tudunk rá vigyázni), csődeljárást kezdeményeznek az emberek ellen. Egy revizort is a nyakunkba varrnak, aki majd jól figyelemmel kíséri az eljárás menetét. Ezt momentán nem értettem. Minek ide Reeves barátunk? A robot tiszta oldschool, menőek a trükkjei, jól befosatja a katonákat, minek ide egy humanoid. Hál istennek hamar rá fogunk jönni…

Na, szóval. Leszáll egy nagy gömb Manhattanben, meg sok kicsi mindenfelé a világban. A nagy golyóból egy nagy robot, meg egy bábállapotban lévő valami kerül elő. Utóbbit egy lelkes katona gyorsan agyon is lövi, melyet Gort névre hallgató robotunk nem nézz jó receptorral, és gyorsba rendet csap a buzgómócsingok között. Első negatívum, nem öl meg senkit. És az első értetlenség is egyben, mert hát nem azért jöttek, hogy lemészároljanak mindenkit? Ja, hogy ezt még nem tudhatom, mert nem néztem trailert, és nem olvastam még előzetest sem.

Haladjunk is akkor tovább. Mert a kis gömbök időközben Noé bárkája akcióba kezdenek világszerte, begyűjtve a földön honos életformákat, későbbi visszatelepítés céljából. Lárvánkból kikel maga Klatu (micsoda szcientológus nevek), és jól nem mondja meg hogy mire készül, pedig hazugságvizsgálóval is faggatják. Ellenben meglóg a katonai bázisról, és visszaindul Manhattanbe, drága kis robotjához. Amit időközben, a katonák megfújnak, és egy szigorúan titkos MÉH telepen megpróbálnak darabokra szedni. A robot sem rest azonban, szép lassan bebootolt rajta a windows, igy elkezdi világpusztító programját végrehajtani. A program bugos (szó szerint), a katonák tehetetlenek, és gyorsan fogynak. Látszólag semmi sem ment minket.

De csak látszólag. Végre értelmet nyert a női főhős szerepe is. Szép lassan kipicsogja Klatu-nál a megváltást. Idegen létére, barátunk nem hülye, tudja, hogy a nőkre rá kell hagyni mindent, így nekilát, hogy a megkezdett programot lelője a taskmanagerben. Lassú versenyséta kezdődik hát a hátralévő idővel.

Nagy vonalakban ennyi. Van értelme a filmnek, de nem sok. Gondolom sok, eddig környezetszennyező életmódot folytató emberben tudatosulni fog majd, hogy ne szennyezzék a földet, mert jön Gort, és nanorobotjai lerágják a fejünket, amihez Reeves bácsi fog asszisztálni „bánatos kutyaszemekkel”. Ha pedig nem ez történik, akkor kihal alólunk a földbolygó. Ellenben végre egy film, amiben nem az emberi találékonyág győz, hanem szó szerint ki kell sírni a világvége elodázását.

A számítógépes trükkök helyben vannak, de nem ezzel kell már egy filmet mérni. Szóval moziban biztos látványos, annak ellenére hogy nem egy akciófilm.

Summa summárum:10/4

Hozzá kell még tennem, hogy ebben a filmben hangzik el az általam hallott, legborzalmasabb „utolsó mondat”…

A kötelező IMDB

Jó étvágyat hozzá !
Nincsenek megjegyzések: