A két nővér - Tale Of Two Sisters (2003)

Aki ismer, az tudja: nem igazán vagyok oda az ázsiai-filmekért. Kivéve talán a régi jó kung-fu-s karatékás mozik azok, amiket kedvelek (szigorúan csak a 90-es évek előttről!). A szamurájfilmek nekem unalmasak, a horrorjaik pedig pont a számomra érdektelen kísértettörténetek, a dögunalmas fehér arcú halott kislyánnyal. Más kultúrkör, európai embertől távol álló gondolatok és félelmek. Ami igazán felháborít egyébként, hogy az ázsiai pornófilmekben a női nemi szerveket kikockázzák, hogy ne lehessen látni. Most következik az előítéletem: meg vagyok győződve arról, hogy azok, akik odavannak az ázsiai-filmművészetért, nos, nagy részük lófaszt sem ért belőle, ugyanúgy, ahogyan én sem, csak kurvára azt hiszik, hogy olyan marhára menő dolog, és elvont, meg olyan különleges lesz ettől valaki, ha rajong érte. Nos, hülyegyerekek: hiába zselézitek úgy a hajatokat, mint Son Gokou, meg igyekeztek hímnős buziknak kinézni, mint a mangák szereplői: soha nem fogtok fel semmit az egészből, és a büdös életben nem lesztek japánok. Passz. Ez van. Mint ahogyan a rap kedvelők sem lehetnek soha niggerek, bármennyire törik magukat.
De elég az okító sorokból, ideje rátérni a „Tale Of Two Sisters” című dél-koreai műre. Fentebbi soraimat pedig bőven vehetjük úgy, hogy nem indult nálam különösebb fórral. Ám kíváncsiságomat felkorbácsolta a sok pozitív kritika, ezért a szokásos előítéleteimet is félrehajítottam, miközben behelyeztem a meghajtóba a szigorúan Amerikából postai úton megrendelt filmet (hehe).
A történetet kissé nehéz vázolni, mivel elég komplikált. A film végéig az ember csak ül, és imádkozik magában: ugye a végén megértem, miről is szól ez az egész? Na tehát:
Soo-mi és testvére Soo-yeon, visszatérnek családi házukba betegeskedésük után, tutyimutyi (vagy inkább fásult?) apjukhoz, és mostohaanyjukhoz. A két leány nincs különösebben oda a mű-mutterért, ami eléggé szembeötlő, és ezt persze gonosz mostohaként meg is hálálja az. Soo-mi nagyon szereti a húgát, és igyekszik megvédeni meghalt anyjuk helyettesének rosszindulatától őt. Furcsa dolgok kezdődnek a házban (természetesen kötelező kísértet), mivel ugye elméletileg ez egy horrorszerűség… Az indulatok is forrósodnak, mostohaanyjuk egyre durvább a kisebbik lánnyal, különös dolgok esnek meg, zavarba ejtően érthetetlen események (mármint nekünk).
Egyszerűen nem tudok többet mondani. Mondtam, hogy piszok nehéz összefoglalni, úgyhogy azt javaslom, lehetőleg józanon nézzétek meg, mert erősen igénybe veszi az agytekervényeket… Egyenesen a végkifejletig, amely lesújt ránk, és mindent megmagyaráz. Azért írom, hogy lesújt, mert valóban azt teszi: elborzaszt, elszomorít.
Az elejétől a végéig nyomasztó atmoszféra lengi be az egészet. Szomorúság és melankólia, miközben az ember el is felejti, hogy ez elméletileg egy horror-film.
A képek gyönyörűek, a színek, a természet, mind festői. Hihetetlen számomra is, hogy én, aki leginkább a véres-félelmetes filmekért vagyok oda, lazán végig tudtam nézni ezt az alkotást. Mert igen, ez egy alkotás, egy nagyon szép filmművészeti esemény. Csendesen folydogál, néha szinte eseménytelenül, de tökéletes karakterábrázolásokat rajzolnak a különös ház szépen fényképezett szobáiba. A zene alatta tökéletesen passzol a fojtó légkörhöz, a vége pedig egyszerűen, mint már említettem, megrendítő. Ezt a filmet látni kell. Ez egy fantasztikusan jól elkészített dráma, komolyan, csak dicsérni tudom. Igaz, hogy lassan építkezik, de még az unalmasnak tűnő pillanatok is lefoglalják az embert. Érdekes, sokkoló, és szerintem nem horror. Egy komor tragédia, egy művészi dráma. Hatással van az emberre, még jóval a megtekintése után is. Nagyon ajánlom mindenkinek, és sajnálom, hogy nem néztem meg ezt a remekművet eddig, holott évek óta áll a polcomon. Úgyhogy: néha érdemes ázsiai filmet is nézni… Kezdd ezzel!
Zseniális. Minden további nélkül 10/10!
Ajánlatos ezt a videót megnézni, ha reális képet akartok alkotni a filmről, mivel az előzetesei leginkább a horrorisztikus részeket emelik ki, holott ez több annál.  

5 megjegyzés:

Névtelen írta...

Kedves kritikus! Ha már így szidod azokat akik az ázsiai filmekért rajonganak, akkor ennyi erővel azok népes táborát akik hollywood-i horrorfilmeket vagy akármilyen filmeket habzsolnak azoknak is oszthatnád az észt. Uncsik az ázsiaiak horrorfilmjei? De még mindig jobb mint az agyonra csépelt amcsi horror. Ami mindig ugyanarról szól, de szerintem nem fejtem ki mert te mint nagy kritikus biztos tudod miről "beszélek".Azért nyugalom, van az amcsiknak egy másik horror-alternatívájuk, az ázsiai filmek koppintása...Mért dolgozzák föl sorra az ázsiai elsősorban horror filmeket? Ennyire nincs fantáziájuk vagy mi? egy halom filmet megcsinálnak pl kör, átok, fekete víz, one missed call és egészen a Tale of the two sisterig.De biztos tudod hogy a Tale of the two s.-t 2009-ben feldolgozták. Persze egész más hatás... hát igen...khm.. gyenge... de amcsi szinten jó elég ez a közönségnek, az amcsi horror filmek amúgy sem gondolkodtatóak, hisz nehogy már a népség megerőltesse a kis agyacskáját, ja és nem lélektaniak. És végül egy harmadik kategória.. ami mondjuk egy misztikus horror de ilyen kevés van. de ezek is jó gyenge filmek. Én nem vagyok elvakult ázsiafilm rajongó. Amerikain kívül mindenféle filmet nézek, nah jó most nem leszek szerény azér egy-két amcsi filmet én is megnézek, de már leszoktam róla (kivéve QT filmjei..hehe lány létemre XD). Inkább Ázsia mint Amerika ... Áh azon röhögtem mikor írtad hogy úgyse értik meg ezeket a filmeket.. hát tudod, aki sokat foglalkozik ezzel az megérti még ha nem is ott él, de ahhoz az kell hogy ázsián belül ne csak filmekkel foglalkozzon. Amúgy meg elmondnám neked hamár ázsiai horrorról beszélsz hogy országonként azért különböznek valamennyire a horrorok. A thaiföldi horror is más mint a japán, vagy a koreai. Am nem hinném hogy olyanok lennének az ázsiafilm kedvelők ahogy te azt leírkáltad... Meg amúgy is Ázsiában mást neveznek horrornak mint Amcsiban, de te ezt biztos nagyon tudod.. Amúgy a film kritikáddal teljesen egyetértek. De azért a felfogása mégsem olyan nehéz mint ahogy azt leírtad, igaz kell rajta gondolkodni. Végezetül egy jó tanács neked: ne legyél köcsög és ne szidd az ázsiai filmeket és azok kedvelőit, mert a drága hollywood-i filmjeidet is lehetne szidni, ajaj. Egy két kivétellel, mert azér ott is születnek nagyon jó produkciók amik eltérnek a tömegcikkjeiktől.. Nem akartalak megbántani, de vegyél lejjebb. (egy picit legalább...) :)))))

csabex írta...

Kedves Névtelen...

Örülök, hogy kioktattál és ellőtted az összes kibaszott közhelyet az "amcsi" filmekről... Olyan, mintha azt írtad volna, hogy az ég kék, a fű meg zöld. Olvass többet ezen az oldalon, és meglátod hirtelen felindulásod felesleges volt. Ajánlom továbbá: http://kritikusszemmel.blogspot.com/2009/05/2ldk-2003.html
http://kritikusszemmel.blogspot.com/2009/09/ejszakankent-ooru-naito-rongu-1992.html
http://kritikusszemmel.blogspot.com/2009/09/husdaralo-meat-grinder-aka-cheuat-gon.html

Névtelen írta...

Nem kioktatni akartalak, ha már kritikákat írsz gondolom vagy olyan értelmes hogy ezeket tudd, és ez az amiért nem értem hogy miért oltod az ázsiai filmeket és azok kedvelőit. Hogy szart sem értenek belőle. Ja igen lehet hogy te tényleg nem értesz. Azt meg végképp nem értem hogy miért írod, hogy aj ezek olyan menőnek hiszik magukat hogy ilyeneket néznek... ismersz te olyanokat akiket ez érdekel? Mert ha igen, akkor tudnád hogy ezzel nem vágnak fel ahogy te azt hiszed, meg am. is elég kicsiny "tábor" ez mivel Mo.-n nincs igény rá, szal mire vágjanak fel? Nem csíped az ázsiai filmkultúrát, EGYÉNI dolog. Az amcsi és ázsiai filmek mellett is vannak érvek és ellenérvek. Ennyi. Kinek mi tetszik, kihez mi áll közelebb, nem kell ennyire elfogultnak lenned az ázsiai filmek kapcsán mert tudod rohadt bántó másoknak akik ezt szeretik, mert ahogy ezt te oltod úgy a amcsikat is lehetne simán. Szerinted ez kb olyan h mit nézitek az ázsiai filmeket? úgyse fogtok fel belőle semmit, szal fölösleges... nekem nincs bajom az írásoddal vagy valami, nem tekintelek "közellenségnek". És elolvastam amiket ajánlottál. Tudom, hogy nálad van olyan ázsiai film ami tetszik meg ami szerinted jó. Jó szándékból: (mondjuk szerintem úgysem érdekel ez téged hogy én itt mit pattogok). ha valamit kritizálsz (jelen esetben ázsiai-filmkúltura és főképp akik szeretik ezeket fedőnevükön "hülyegyerekek") akkor próbálj objektív maradni és ne a személyes ízlésedre hivatkozz. ez csak egy tipp volt. (egyik) Előnye: Ha megpróbálsz objektív maradni megkíméled magad az olyan fárasztó emberektől mint pl én, mert nem fognak felhördülni és "osztani az észt".:)) Az h kinek mi tetszik amcsi v ázsia az tényleg ízlés kérdése. (ezér nem kéne am meg ok nélkül oltani) Az ilyen esetekben az ember objektív.(jó esetben).

U.i.: Sok kritikát olvastam már (más oldalakról beszélek, és nem ázsiai filmek) sokak a nagy kritikusok rohadt szubjektívok, ez marha idegesítő. Beleesnek abba hogyha valami nekem nem tetszik az szar. Ez nem így van. Nekem nem tetszik a Gyűrűk ura mégis egy nagyon jó film. Remélem ti nem estek bele ebbe :) (am jó az oldal, bár nem sokat olvastam MÉG :) )

csabex írta...

Én csak egy kis kritikus vagyok, de még így sem tudok objektív lenni. Akkor már eleve ott kezdődne, hogy olyan szemét filmeket kellene néznem, mint mondjuk a "Bricsitdzsonsznaplója", meg "Szex és Tyúkól", és azokról is firkálnom, ugye? Azért vagyok szubjektív (mily meglepő!) mert ÉN írom, amit írok. Személyes ízlésem szerint, hiszen senki nem ad fizetést ezért, csak leírom a saját véleményemet. Annyit hajlandó vagyok engedni (mert mindent az olvasókért, hehe), hogy te nem vagy a "hülyegyerek" kategóriában, hiszen már második napja írod a hosszú hsz-eket, és rá akarsz bírni (mert bizonyára fontos számodra az én véleményem), hogy lássam másként a dolgokat. Véleményem egyébként annyit változott ezen ügyben, mióta azt leírtam, hogy már leszarom a kultúrsznob ázsiai-film-rajongókat, mert kevesebb a kapcsolatom az ilyenekkel, meg amúgy is kinőttem a vitatkozó-korszakomból, és főként büdös bunkó vagyok. És ami nekem nem tetszik az szar, mert én jól látom a dolgokat, mások meg nem! HAHA!
(Ne haragudj, csak szórakozom egy kicsit.)
Bocsáss meg csapongásomért, de nincs kedvem vitatkozni, ezért irkálok össze-vissza hülyeségeket. :)
Live Long And Prosper!

Unknown írta...

Könyörgöm valaki,aki látta ezt a filmet,magyarázza már el a végét,mert én az egészet úgy ültem végig,hogy jól van, még egy fordulat,ezt sem értem.Majd a végén.Hát a fenéket,fogalmam sincs mi volt a film lényege...

 
Copyright © Filmboncolás Blogger Theme by BloggerThemes & newwpthemes Sponsored by Internet Entrepreneur