Serenity - Serenity( 2005 )


Ez a múvi nem mai gyerek ugyan ( igaz csupán 3 éves ), de jómagamnak csak most volt szerencsém ráakadni egy hazai torrentportálon. A mellékelt internetmúvidatabéz link szemügyre vételezése után - ahol egekig magasztalták, mint "oldszkúl szkifit" - sebtiben le is torrenteltem ( rohadt egy mocskos bűnöző vagyok most ettől, remélem faszon lőnek érte tézerrel ), majd megtekintése után felsejlett bennem a gondolat, hogy ezért akár még pénzt is kiadtam volna...
( nopersze a büdös életbe nem fogok olyasmiért fizetni, amihez ingyér' is hozzájuthatok, de azért felsejlett... )

Internetmúvidatabéz

A fím elején egy rövid bevezető hivatott a cselekmény hátteréül szolgáló univerzumnak némi hihetőséget kölcsönözni, - ami ugyan nem sok újdonságot tartalmaz, de ahhoz úgysincs szerencséje a fímkedvelő emberfiának mostanság - miszerint:

Jó öreg földbolygónkat olyannyira túlnépesedtük, hogy az egyszeri jóember kénytelen volt kiűrhajózni új, lakható planéták után kutatni, majd lelvén maguknak új naprendszert, sebtiben neki is álltak lakhatóvá teni azt kurvanagy szalonnafüstölők segítségével. Az ezután létrejövő társadalmi rend természetesen emitt is kiizzadt magából, egy, a civilizált rend fenntartására hivatott nagytestvért a "Bolygóközi Parlament"-et ( vagy ahogy a későbbiekben elmegetik majd, a "Szövetség"-et ). Persze a rendszer külső bolygóin tengődő - az újonnan létrejött i(ga)zgatás mércéjével kevésbé civilizált - népek ennek nemnagyon örűltek, merhát nekik ne szabja meg senki, hogyé éljenek ( tán a földet is pont ezért hagyták ott... ). Ezen felbuzdúlva jól megháborúztak a nagy gonosz szöveccség katonáival, akik aztán rendre megreguláztak minden kis elégedetlenkedő köcsögöt, így a parlamentté lészen az egész naprendszer.

No a múvi cselekménye is nemsokkal ezután kezdődik. Egy titkos kutatólaboratóriumban mindenféle viselkedésbuzeráló terápiákat végeznek a kormány megbízásából egy látnoki képességgel megáldott csodagyereken, akit a bátyja aztán jól megis szöktet egy Han szoló imitátor és mókás legénysége segedelmével. ( akik inkább keltik egy vándorcirkusz benyomását mint szabaduszó zsoldosokét - ennek ellenére a filmben teljesen a helyükön vannak... )
A dolog legnagyobb szépséghibája azonban, hogy a jány olyan kormánytitkokat őriz a tudatalattijában ami rendesen odabaszhat a fennálló rend hitelének, így parlamentbácsiék azon melegiben utánuk küldenek egy nigger bérgyilkost ( a legveszélyesebb mindközül... ) aki szerencsére ezúttal nem a "jópofa szaracén lazagyerek" fajtából való, meg egy rakás katonát.
Nomeg persze nem beszélve arról, hogy civakodni is megtanították rendesen a kisjányt, oszt ha egyszer bekattan, nincs aza legény széles e vidéken, kit ne baszna meg kungfujával, szóval midnenkire kurvára veszílyes...
A történet későbbi szakaszában felbukkannak még amolyan "fosztogatóknak" becézett űrmartalócok, akik amellett, hogy szegecsekkel kivert hugyos-szaros búvárruhában riogatnak mindenkit, elevenen eszik meg pórul járt áldozataikat és egyébként is kurvanagy kuplerájt hagynak maguk után amerre csak járnak, még a végkifejlettben is fontos szerepet kapnak majdan. Nomeg persze lészen majd rabolás, kungfuzás, lopakodás, kungfuzás, meg néha beszélgetés, de azis csak azért, hogy utána megin kungfuzzanak ... ja, meg lövöldöznek is.
VISZONT A LEGNAGYOBB POZITÍVUMA A FILMNEK EME CSATARÁSZÓS JELENETEK KAPCSÁN: NEM HASZNÁLNAK KÖCSÖG SZARHADÉK MÁTRIKSZOS GYÖKÉR BULETTÁJM GAGYI SZAR EFFEKTET !
Meg lészen majd a film végefelé egy - igaz igen rövid, de annál látványosabb - űrcsata, amit legfeljebb a régi sztárvársz fílmek tejfölösdobozokdól összetákolt ladikjai űberelhetnek csak ( amik egyébként a mai napig igen jól példázzák, hogy ámítógép, meg modern technika ide vagy oda, a kompjúterdzsenerétöd animációk nemhogy űberelni, de még helyettesíteni sem tudják tehetséges emberek munkáját ).


Nembeszélve a fentebb említett vándorcirkuszról és vezérükről Hán szóló kapitányról, akik a nemrég dúlt háborúban sajnos az elpicsázott oldalon szolgáltak, így a külső bolygók eleste után, munkanélkül maradván, szabadúszó utonálló-zsoldoscsapatként próbálnak megélni, meg továbbrais borsot törni szöveccség orra alá ... no az ő alakításuk rengeteget dob a film hangulatán. Aminek egy erős akciófilmes beütésű szkifiben klappolnia kell az itten a helyén vagyon mind, minden egyes szereplő hozza a tőle elvárható legjobbat és semmi sem szakítja meg fím lendületét, ahogy az, az elejitől egésszen a végkifejlettig felépül. Tűkön ugyan nem ültem megtekintése alatt az izgalomtól, de már rég nem láttam szkifit, ami ennyire letudta volna kötni a figyelmem 2 óra hosszat. ( tán a Pitch Black volt az utolsó )

Tréler

Őszintén szólva fingom sincs hány ponttal értékelhetném, de szerintem ez a film - kategóriájától függetlenül - akárkitől megérdemel egy esélyt, akár szereti a szkifiket, akár nem, nem fogja megbánni.

7 megjegyzés:

csabex írta...

Hohoho!
Üdv a blogban.

kicsy írta...

Ha nem volt elég, nézd meg a sorozatot amiből készült, és best show ever kategóriában mozog:
http://firefly.hu/mutat.php?cid=2

Én vagyok az apád. írta...

Zsír, köszönöm szépen!
Ha sikerűl valahonnét letöltenem, mindenféleképpen megnézem. :P

Én vagyok az apád. írta...

No, ahogy utánalestem, még képregény is készült belőle. :D

http://en.wikipedia.org/wiki/Serenity:_Those_Left_Behind

Raki írta...

Ejjj de jo kis kritika ! Meg a vegen megnezem :)

fghdfhg írta...

Kedvencem!

Oldfan írta...

Azon ritka eset, amikor szívesen orrba gyűrném azokat, akik ezzel a koncként odalökött - egyébként jó - filmmel zárták le a kimunkált, hangulatos TV sorozatot. Amit semmi nem indokolt, mert a közönség szerette, tehát eladható volt, aztán pár "szakember", - vagy inkább barbár, szak nélkül, - kaszálta. A csatornák teljes gőzzel igyekeznek megfosztani a nézőket minden normális sorozattól, mert kell a hely valami 800 részre elnyújtott szenvelgésnek. Szóval érdemes levadászni és megnézni azt kevés TV epizódot, amiket hagytak leforgatni belőle, majd jöhet a mozifilm.

 
Copyright © Filmboncolás Blogger Theme by BloggerThemes & newwpthemes Sponsored by Internet Entrepreneur