Batman: A sötét lovag - The Dark Knight (2008)



Napjainkban érett meg az idő arra, a technika fejlődésének köszönhetően, hogy a leglehetetlenebb látványosságokat is vászonra vihessük. Ennek egyik eredménye, hogy végre a képregényeket is nagyszerűen lehet filmszalagra adaptálni. Bár voltak próbálkozások régebben is, de azok bizony eléggé gyengére sikeredtek. Gondoljunk csak a „The Amazing Spider-Man” címmel 1977-ben megszületett Pókember mozira, amely enyhén szólva is … khm… hagy némi kívánnivalót maga után. Bár gyermekkoromban természetesen ifjonti hévvel néztem meg többször is, hiszen hiánypótló volt számomra, aki a képregények bűvöletében éltem. Már persze a könyvek mellett… Aztán ott van a Batman TV – sorozat is, Adam West enyhén sörpocakos hősével, és a hülyébbnél-hülyébbre formált főgonoszokkal, nem beszélve az elcsattanó pofonok hangjait „Puff!” és „Tschank” feliratokkal nyomatékosabbá tevő nagy ötletről… De mint említettem végre eljött az idő, hogy elárasszanak bennünket a szuperhősök, és egyre több ilyen alkotás születik. Több-kevesebb sikerrel. Itt van Pókember, Hulk, Megtorló, Daredevil, Superman is visszatért, no meg a Fantasztikus Négyes és az X-menek. A Hellboy nevű szart nem szívesen említem. No és persze elemzésem fő témája: a Denevérember is újra itt van.
Sok éve születnek Batman kalandjairól a filmek. A rajzfilmek igen jól sikerültek, valóban visszaadnak valamit a sötét hangulatból, de a Tim Burton-féle 4 rész (féle !!!!!!, nem kimondottan az ő munkája mind a négy rész, olvasásértelmezés.) látványos volt ugyan, mégis butuska és meseszerű, tökéletesen irreális. Hát, ez is megvolt, mondhatnánk, ez is egy nézőpont, van aki ilyennek látja a sztorit.
Aztán 2005-ben Christopher Nolan (az Insomnia és a Memento rendezője) gondolt egyet, és összehozta a „Batman Begins” című, koncepcióban az előző sztoriktól teljes mértékben különböző művet. Az 1939-ben Bob Kane (eredetileg Robert Kahn) által kiötölt kissé bohókás szuperhőst szerencsére időben átalakították egy igazi sötét lovaggá, és végre valaki már ezen ötlet alapján igyekezett elkészíteni a mozit. És beütött a siker. Az emberek nem vágytak a szürreális Gotham City-ben a szürreálisan meseszerű hősre. A nézők vevők voltak a realitáshoz közel álló figurára és környezetre.
2008-ban pedig folytatódott a história. Megérkezett a „Dark Knight”, amely egyszerre csak jött, látott és győzött. Az http://www.imdb.com/chart/ adatbázison már jó ideje trónol a film az első helyen. És nem véletlenül döntöget rekordokat.
De essünk neki a történetnek, amelyről nem szívesen írnék sokat, mert annyira komplikált (a jó értelemben), hogy nem tudnék kimászni belőle spoilerezés nélkül. .
Gotham City – ben két új figura tűnik fel. Az egyik Joker, a kegyetlen és nyilvánvalóan őrült bűnöző. Vagy inkább csak őrült, hiszen őt még a pénz sem érdekli annyira, mint a káosz keltése, maga a bűn, a céltalan rombolás. És megjelenik Harvey Dent is, az új kerületi ügyész, az elszánt bűnüldöző, aki le akar számolni a maffiával, nem mellesleg pedig Bruce Wayne majdnem-kedvesének párja. Dent Batman után a második lépés arra, hogy a város reménykedni kezdjen: végre ki lesz pucolva a gengszterek által teljesen behálózott város.
A bűnszövetkezeteknek természetesen nem tetszik egyik sem, hiszen Joker azzal kezdi, hogy kirabolja a maffia bankjait. Batman – nel is gondok vannak, ideje lenne leszámolni vele. Az őrült kártyafigura pedig elvállalja a feladatot. És természetesen Gotham-ben elszabadítja az anarchiát és a rettegést.
Hát ennyi az, amit a tartalomból elmondhatok. Meg kell nézned a filmet.
Aminek ideje volt: főhősünk gyors és brutális, ahogyan elképzeljük a képregények alapján, ráadásul esélye is csak így van, hiszen neki sem röntgenlátása, sem szuperereje nincs. Amit hiányolok, hogy eléggé háttérbe szorult, és Bruce Wayne magánéleti karaktere olyan semmilyen, bár, ha filozofálni lenne kedvem, akkor azt mondanám, hogy ennek így kell lennie, nappal a felületes playboy élete, éjjel meg elpicsázni a gonoszokat. Ami még egy kis negatívum, az első 20 percben néha egy kis üresjárat, amelyet mondjuk természetesen nem lehet kihagyni, hiszen segít kialakítani a kissé bonyolult történetet. Christian Bale jól hozza a figurát, nem lehet rá panasz, amit lehetett kihozott a szerepből.

Harvey Dent alakja valószínűleg ismert azok előtt, akik olvasták a képregényeket, úgyhogy nem árulok el valószínűleg marha nagy titkot, hogy ő lesz a „Kétarcú” néven futó tébolyult. Negatívum, hogy a filmben egy rész alatt lerendezték ezt a szálat, pozitívum viszont a végén a Denevérember döntése vele kapcsolatban, amely valóban védőangyallá és hőssé avatja Batmant, és magasztossá a harcát.
Szándékosan hagytam a végére azt, amely ezt a mozit kiemeli minden tekintetben: Joker.
A Januárban gyógyszer-túladagolásban elhunyt Heath Ledger – t lehet nem szeretni a buzicowboy-os filmért. Persze, jómagam sem csíptem ezért az alakításáért… De. Amit Joker szerepében előadott, az felülmúlhatatlan, csak szuperlatívuszokban tudok beszélni róla. Alakítása óriási volt és hátborzongató, szinte egybeolvad az őrült karakterrel, nem beszélve arról, hogy ahányszor megjelent a vásznon, azonnal elmúlt még a másnaposságom is, annyira élveztem, ahogyan parádézott. És ez nagy szó… Félelmetes, igen, ilyennek képzeljük az eszeveszett Jokert, mindeközben emberi is. Hol van ehhez a szerencsétlen Jack Nicholson által megformált Joker-báb? Felejtős. Lehet fanyalogni, de azt javaslom, nézd meg a filmet, és meglátod miről beszélek. Ha tehetitek, ne szinkronizálva nézzétek meg, hallani kell Ledger – t. Ő az a Joker, aki igenis megteszi, hogy ellövi Gordon rendőrfőnök lányának a gerincét (nem a filmben), csak úgy, vagy egy pajszerrel agyonveri a második Robint az eredeti történetekben.
Állítólag posztumusz Oscar-díjat is kaphat szerencsétlen, és amondó vagyok, hogy nagyon megérdemli, bár ő már nem tart rá igényt, de legalább a sok dögunalmas film és színész között végre egy IGAZI alakítás is díjazva lenne.
És íme egy kis válogatás az elkészült Batman-filmekből.:
Batman

Joker



Azt hiszem jól jártunk a legújabbakkal…
Végkövetkeztetés: meg KELL nézned, ne hagyd ki!
10 / 10
(Ja és, ha teheted, moziban nézd meg, ilyen fasza kis poharat lehet vásárolni mellé, hehehe…)


4 megjegyzés:

Raki írta...

Nagyon jó volt, örömbodottá vagyok hogy megnézhettem.
Batman azóta itt figyel a gépem tetején :)

fghdfhg írta...

Én unalmasnak találtam, végig sem bírtam nézni, mondjuk tizenéveseknek készült, lehet azért...

csabex írta...

Köszönjük, hogy elhalmoztál bennünket cseppet sem elfogult érveddel. Ez itt nem az index fórum, ennél a fikázásnál azért itt többet várunk.

Szabolcska írta...

Tim Burton nem négyet csinált, hanem kettőt. A 3 és a 4 Dzsóelsumáher keze munkája.

 
Copyright © Filmboncolás Blogger Theme by BloggerThemes & newwpthemes Sponsored by Internet Entrepreneur