2008. augusztus 25., hétfő

István, a király (2008) - a régi és az új rockopera rövid összehasonlító elemzése :)

Tisztelt hölgyeim és uraim! Volt szerencsém megtekinteni idén augusztus 20-án a Mötövöben az új István, a király rockoperát. Elsősorban a szereplőket hasonlítanám össze, a régi produkció szereplőit ismerem, az újak nevét nem tudom, így amolyan vegyesvágott kritika lesz ez. A "régi" a régebbi, az "új" pedig az új szereposztást jelenti, de gondolom ez egyértelmű. Vagy nem?

I.Régi -Vajk/István Király: játszotta Pelsőczy László, kicsit gyenge színpadi teljesítmény, gyengekezű, bábnak tűnik az anyja kezében. Énekelni nem énekelt, hangját Varga Miklós adta. Varga Miklós remekül énekelt, talán kicsit érzelmesen, nyálasan, minthogy ez volt a rendezői utasítás.

Új - Vajk/István király: fingom nincs, hogy ki játszotta/énekelte, az jó rendezői elgondolás volt, hogy az éneket és a színpadi játékot egyesítsék, és mindezt egy erőteljesebb figurával játszatják. Ügyes hangú énekes, erőteljes, nagydarab fazon, de nekem egy kicsit túljátszotta Istvánt. Nagyon király akart lenni, de ez nem jött össze.

II. Régi Koppány: Hát "a" Vikidál Gyula. Az ügynökmúltú énekes akkor igazi Koppányt játszott. Erőteljes, belevaló, elképzelten pogány figurát. Egy szerethető Koppány volt, akit nagyon sokan meg is szerettek, így jómagam is. Koppányért, mint Teljesítményért én a spionkodást meg tudom bocsátani - igaz, megbocsátani nem nekem kell...

Új Koppány: Egy szakállas fószer, kisebb nagydarab, mint István, nekem olykor kissé homoerotikus hanghordozással. Szerintem baklövés, még akkor is, ha most gyurcsány politikai megrendelésére Istvánnak kell erősebbnek lennie...

III. Régi Sarolt (István anyja): Berek Kati durván erőteljes játékával az eredeti rendezés egyik legjobb alakítását adja, kissé hisztérikusnak tűnő hanghordozása pillanatok alatt átvált megértő családanyává. Szóval, szerintem Berek Katit ebben a szerepben nem lehet überelni. Pláne nem úgy, ahogy most próbálták.

Új Sarolt: Valami hülye picsára osztották ezt a szerepet, aki körülbelül Istvánnal volt egyidős, namármost akkor Géza pedofil is volt, nemcsak két úrnak áldozott? A hangja jó volt, de ez kevés - egy történelmi darabban az életkori különbségekkel is számolni kell. Ha ez a valóságban nincs meg, akkor irány a maszkmester. Egyébként az új Sarolt arcjátéka egy darab fára emlékeztetett. Milyen lehet ez a picsa az ágyban? Életunt rugdosós szadomazo, mint amit itt alakított?

IV. Régi - Sur-Solt-Bese, magyar főurak: Szakácsi Sándor-Sörös Sándor -Balázs Péter triumvirátus. Szegény Szakácsi Sándor már nem él. Sörös pedig ebben a szerepben kicsit nagyobbat alakított, mint az Űrgammák nevű szocialista filmes pénzmosodában. Ők tökéletes magyar főurak voltak, egy nagyon jól eltalált és megírt szerepben. Igen, ilyenek (is) vagyunk.

Új - magyar főurak. Én rosszabbra számítottam, de kellemes meglepetést nyújtottak. Majdnem, ismétlem majdnem olyan jól játszották a szerepüket, mint a színész trió, ráadásul az egyik új főúr hangja magasan a mezőny legjobbjai közé tartozott, erőteljes és odaillő volt.

V. Régi - Táltos: A cigány származású, féllábú Deák BILL alakította, nagyszerűen. Tökéletes ősmagyar táltos volt, bár erőteljes sámánisztikus beütésekkel, de valljuk be, akkoriban még kevesen tudták, hogy a táltos nem egyenlő a fősámánnal... (ja, és azt sem sejtette senki, hogy többek között e darab hatására majdan a modern táltosok a pilisben fognak szívcsakrálni és távolról gyógyítani aurálisan...) Erőteljes hang, jóslatától ma is libabőrözik a hátam.

Új - Táltos/Táltosina: A darab legnagyobb baklövése. A táltosimádságot hogyan játszhatja nő, bazzzmeg? Mégha csak sámánról is legyen szó: mind a mai napig nem engedik a női nemet az életfa közelébe sem a tradicionalista keleti országokban, például Mongóliában. Basszus, a boszorkány nem egyenlő a sámánnal! Boszorkány, az maximum a máglya tetején énekelgethetett - nem a táltosdombon... Női táltosról, pedig hegyeztem a fülemet, eddig még nem hallottam. Szóval, ez egy kiherélési kísérlet volt szerintem. Sajnos a táltosi jóslat alatt a vizeldén voltam, így azt nem hallottam. Remélem, nem ez a dagadt debella énekli azt is.
A szöveg pedig így szól: "Kegyes Istenek, kegyes Szellemek, Áldozunk most előttetek, Tiszteljük az ősi rendet, Hallgassátok könyörgésünk, Vigyázzátok nemzetségünk!" Nő nem nemzhet, így nemzetséget sem alapíthat. Nőnek nemzetsége sem volt akkoriban, hiszen még Dzsingisz apja is asszonyt _rabolt_, jópár évvel később... A rendező legalább a magyar szavaink értelmén elgondolkodhatna, ha már a tradicionalitásra szarik...

VI. Régi Réka: játszotta Tóth Enikő, magyar hangja Sebestyén Márta. Nahát Mártikát lehet nem szeretni a világzenei moslékban való elmerüléséért, de tagadhatatlan, hogy kurva jól énekli a magyar népdalokat. És ebben is nagyot alakított. Megvallom, Tóth Enikőre nem emlékszem.

Új Réka: alias Herczeg Flóra, de neki is csak azért tudom a nevét, mert egy ideig Toroczkai Laci bandájában bazsevált, ő volt ott az egyik ügyeletes női hajjakend és megmondó-némber. Én mindig azt hittem, hogy szerelmes a mi kis bociszemű Lacinkba. Aztán most meg kiderült, a partizánblog adatai szerint, hogy idén ki sem dugta a képét a MagyarSzigetre. Hát igen, ő is elárulta a Mozgalmat. (Egyébként meg jól tette. Pénz beszél, kutya ugat, Herczeg Flóri halad.)
Szikora egyébként nem tett rossz Flóra (elnézést a szóviccért), de elég tehetséges lány ez a Flóra. Mondjuk, volt ideje gyakorolni a Narko Pólóban. (Ez az ő nép-világ-zenei együttese. Asszem.) Szóval, elég jó színész is volt, egy hihető Réka, meg még a hangja is jó volt. Nem egy Sebestyén Mártika, de még fejlődhet, ha elég sok metélt faszt fog majd hvim-es pólójában leszopni. Szikora mellett lesz rá esélye. Blowjob, jews cock, rulzz!

Ja és hát Nagy Feró. Jégrevütáncossá züllött csirkedarálónk legjobb libabőröztető nótái számomra a régi "István a király" csúcsát jelentik. Akkor még hiteles voltál, Feró. De megnyugtatlak, e darabban az utódod a nyomodba sem érhet, volt napod elhalványítja a jelen eme sápadt csillagát.

Körülbelül a végére is értünk a darab főszereplőinek, mert én a futottak még (papok, katonák, undsoetwas) kategóriával nem foglalkozom. A régiek közül Nyertes Zsuzsa nénire csak azért emlékszem, mert még ma is eszem faszom megáll kivillanó bugyijának látványától. Tudom, kicsit fetisiszta vagyok. De nem baj, mert jól áll. :)

Az új darab végén a szereplők meghallgatják a Himnuszt és levetik történelmi kosztümeiket, így megfosztják a nézőt egy illuziótól. Igazi zsidó dolog ez. Még haza se értél, de már ocsúdjál, te barom. Ne feledd, hogy kinek a szolgája vagy.

Na az az egy dolog biztos, hogy ma már nem István, a királyé.

Ui:
Hajrá, Flóra! Előre a keményebbnél keményebb "szerepekért"...

5 megjegyzés:

csabex írta...

Kivillanó bugyi??? Asszem meg kellene néznem azt a nyafogós dögunalmas rokkkoperát..:)

Raki írta...

En csak fel szemmel mertem odanezni , mikor a tv-ben adtak . Es amit lattam , azt nem lehetett egy napon emlegetni a regi eloadassal .

bannara írta...

A Koppanyt jatszo, szakallas foszert Vadkerty Imrenek hivjak. Felvideki srac. Bar, gondolom ettol meg senki sem szarja ossze magat... (Bocs az ekezetek hianyaert - sajnos idegen billentyuzeten kopogok!)
Velemeny szerint az egesz "Ujracsinaljunkistvanakiralyt" sztori csak arra volt jo, hogy kihereljenek egy nemzeti szimbolumot. Meg, hogy nehany mediazsivany jol bepenzeljen a nepnemzeti erzelmeken.

Riti József Attila írta...

hallod e te nagyokos. a Sarolt szerepét az új szereposztásban egy erdélyi színésznő énekli, nem egy olyan amit te mondtál. nem tudom ki minősít téged arra, hogy így beszélj a színészekről. és hogyha már a táltosokról beszélünk, fél lábú sámán sem volt, ez az ez az egy biztos. szerény véleményem az, hogy az új István a király rockopera ezerszer jobb mint a régi. semmi köze a zsidósághoz. inkább te vagy zsidó, ha így leminősíted az erdélyi színésznőt, a színészeket és torockai lászlót. ugy tunik egy frusztrált szocio-liberális szülemény vagy, aki árt a nemzetnek.

Európa az Európaiaké írta...

Na ide figyelj te faszparaszt. Először is, szögezzük le: te vagy a zsidó, meg a Saroltát játszó nő, meg Toroczkai László. Többek közt. :)
Másodszor: leszarom az erdélyi színi-kurvákat, meg az itteni színi-ribancokat is. A születési hely, édes öregem, kurvára nem minősíti a művészi képességeit senkinek.
Véresre kacagtam magam a hülyeségeden, bazmeg. :)
Na minden jót, öregem.

Ui: (Természetesen Toroczkai nem zsidó, a Magyar Jelen című lapjába pedig anno még magam is írtam.)