2008. augusztus 22., péntek

Az Androméda törzs - Andromeda Strain (2008)


Előre bocsátom, hogy valamikor (egész pontosan 1971-ben) már készült egy ilyen című film. Amely film pedig egy Michael Crichton könyvből készült. Ez annak a remake-je. Ezen változatban a készítők nem kevesebbre vállalkoztak, mint hogy minisorozat formájában, kétszer másfél órán keresztül tartsanak minket feszültségben. Felemás a siker. És számtalan okból. De előbb következzék egy kis spoilermentes ismertető.

Rövid tartalom: Egy isten háta mögötti amerikai kisváros közelében lezuhan egy műhold, amit a közelben tartózkodó ifjú pár legott haza is visz. Nagy hiba. A begyűjtésre érkező katonákat lehangoló kép fogadja, a kisváros lakossága 0 főre redukálódott. Vagy mégsem? Nem érnek rá azonban sokáig gondolkozni, a saját jobb létre szenderülésük eltereli egy kissé a figyelmüket.

Hamar össze is ránt a kormány egy tudóscsapatot, miközben a katonaság karantén alá vonja a környéket. És kezdődhet a versenyfutás az idővel, és az őrült teóriák gyártása. Mi ez? Honnan jött? Hogy állítsuk meg? Gyilkos valamink ugyanis magasról tesz a karanténra, és őrült terjeszkedésbe kezd.

A film nagy előnye, hogy egy igazán remek alaptörténetet dolgoz fel. Csattanós a vége, továbbgondolkodásra késztet. Nem igazán látszik a filmen az sem hogy kis költségvetésű, eleve TV-be szánt alkotásról van szó. Az effektek a helyükön vannak. A szereplők ismert (már akinek) sorozatsztárok. Nem játsszák túl a szerepűk, de igazán kiemelkedőt sem alkotnak. Karakterfejlődés az nem nagyon van benne, sőt egy kissé klisésre sikerült nem egy figura.

A gond az, hogy egy kicsit hosszú a 3 óra. Van egy kevés üresjárat. Megvallom őszintén nagyon régen olvastam a könyvet, de meg mernék esküdni, hogy nem egy dolog, ami a filmben benne volt, az nem volt olvasható a könyvben. Viszont a modern környezetbe helyezése a sztorinak remekül sikerült. Hisz ne feledjük, az alapmű óta eltelt 37 év.

Összességében azonban egy izgalmas sci-fit nézhet végig, aki megtekinti a filmet, és tetszett neki anno a Vírus című alkotás. Mert hát ez is olyasmi, csak kicsit veszélyesebb.

Erős 8-as !

És köszönet érte Wardrednek, aki felhívta a filmre a figyelmem, és olvassa a blogunkat, csak nem mer kommentezni :)

IMDB

Trailer

Nincsenek megjegyzések: